DVA koraka dele odbojkaše od polufinala na 19. SP u Italiji i Bugarskoj. "Orlovi", koji su se juče selili iz Varne u Torino, zadovoljni su što će se za plasman među četiri u grupi J boriti sutra (21.15) sa Italijom i u četvrtak (20.30) sa Poljskom. U grupi I su: Brazil, SAD i Rusija.

- Italijani su uz Amerikance pokazali najviše na Svetskom prvenstvu - ističe u telefonskom razgovoru sa "Novosti" Srećko Lisinac. - "Azuri" su do sada igrali fantastično i mi moramo da odigramo najbolje što umemo ukoliko želimo da ih pobedimo. Najvažnije je da nam se vrati energija i zajedništvo koje nas je krasilo do poslednjeg meča u Varni sa Poljskom, protiv koje nismo ličili na sebe.

A prilika za revanš ukazuje se već u četvrtak. Svetski prvaci su preksinoć iskoristili veoma slab dan "orlova" i teško je poverovati da isti scenario može da se ponovi i u drugom kolu grupe J. Uostalom, Srbi su više puta dokazali da mogu da nadigraju Poljake.

PROČITAJTE JOŠ: POČINjE TREĆA FAZA SP: Odbojkaši sa Italijom i Poljskom za polufinale

- Oni su se preksinoć borili za opstanak na šampionatu i odigrali su najbolje do sada. Nama je nedostajala energija, a nije lako igrati kada si ostvario cilj i znaš da se bodovi ne prenose. Bili smo ispražnjeni. Ali, uveren sam da će u Torinu biti druga priča. Sigurno je da ćemo daleko bolje da se pripremimo za novi okršaj sa njima. A i teško je da nas neko dva puta savlada na istom takmičenju. U svakom slučaju moramo da ispravimo greške - podvlači Lisinac.

U oči pada da su tri selekcije iz grupe C prve faze šampionata, koja je odigrana u Bariju, izborile fajnal siks. Osim Srbije tu su i Amerikanci, koji jedini imaju skor 8-0 u pobedama, i Rusi.

- To samo govori da smo na startu bili u najtežoj grupi, da nam put do Torina nije bio nimalo lagan, jer smo i u Varni imali paklene okršaje. Sada smo u društvu najboljih, nema lakih protivnika. Cilj nam je polufinale, a posle šta nam Bog da - kaže Lisinac.

Jedan od pomoćnika selektora Nikole Grbića Duško Nikolić priznaje da je na žrebu u Torinu ispalo onako kako su želeli:

- Da smo mi mogli da biramo, izabrali bismo ovu grupu.

Iskusni stručnjak se nimalo ne plaši duela sa Italijanima, koji uvek inspirišu odbojkaše Srbije:

PROČITAJTE JOŠ: Grbić: Nema puno razlike među timovima u završnici Svetskog prvenstva

- Italijanima je do sada sve polazilo za rukom, čak je i ovaj žreb po njihovoj meri. Ako su nas stvarno želeli, eto nas. Nećemo odstupiti.

Strateg novosadske Vojvodine podvlači da preksinoćni duel sa Poljskom (0:3) ne odslikava pravi odnos snaga:

- Našim igračima nemamo šta da zamerimo. Mi smo već bili izborili Torino, bodovi se nisu prenosili... Motiv je postojao, ali ne i energija. Na kraju krajeva morali bismo ponekad i sebe da pogledamo. Pravi okršaj sa Poljacima biće u četvrtak, kada će se videti ko je gde u svetskoj odbojci.

NAPORAN PUT

PUTOVANjA do Bugarske i natrag odbojkašima su pala daleko teže od duela sa najjačim selekcijama sveta.

- Osećamo da nemamo isti tretman sa ostalim selekcijama. Iz Varne smo autobusom otišli do Burgasa, odatle avionom do Sofije, pa do Milana, odakle idemo za Torino. Poljaci su, na primer imali lakšu rutu: Varna - Sofija - Torino. Neke stvari mi nisu jasne, ali da ne ispada da tražimo alibi. Mislimo samo na teren - kaže Lisinac.


TREĆA FAZA

TORINO

GRUPA I

SREDA - 26. septembar

Brazil - Rusija 17.00

ČETVRTAK - 27. septembar

SAD - Rusija 17.00

PETAK - 28. septembar

Brazil - SAD 17.00

GRUPA J

SREDA - 26. septembar

Italija - Srbija 21.15

ČETVRTAK - 27. septembar

Poljska - Srbija 20.30

PETAK - 28. septembar

Italija - Poljska 21.15

POLUFINALE - 29. septembar

I1 - J2 17.00

J1 - I2 20.30

NEDELjA - 30. septembar

ZA 3. MESTO 17.00

FINALE 20.30

Igra se u dvorani "Pala Alpitur", koja prima 15.657

gledalaca