Beogradski polumarton nova je prilika za promociju Grada i države, ali i da se skrene pažnja koliko su zdrav život i trčanje bitni, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Beogradski polumarton, drugi po redu, kao i prošle godine čine dve trke - od 10 i 21 kilometar, pod parolom "Trka dobrote" i organizatori očekuju blizu 4.000 učesnika.

- Radujem se sjajnom povodu, značajnom događaju. Beograd je grad dobročinstva, ovo je novi način da ga promovišemo. Beogradski maraton i polumaraton postali su brend u svetu, uz poruku da je važan zdrav život i svakodnevna fizička aktivnost - rekao je Radojičić na konferenciji za medije u Skupštini Grada.

PROČITAJTE JOŠ: Tanasković predsednik Sportskog komiteta Međunarodne sportske školske federacije

Kao lekar, dao je savet da je neophodna aktivnost od pola sata dnevno, a želja je i da se istraživačkoj stanici "Petnica" pomogne u radu.

- Pozivam sve Beograđane i istitucije da učestvuju, ali i donacijom daju doprinos akciji.

Direktor Beogradsko maratona Dejan Nikolić zahvalio se Gradu na podršci da se organizuju trke.

- Rekorder na 400 metara sa preponama Kevin Jang je bio na maratonu i rekao je takve pozitivne vibracije i atmosferu nije video. Pripreme su pri kraju i sve će biti spremno - poručio je Nikolić i otkrio da je trenutno prijavljeno 2.900 trkača.

Član Upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma Veran Matić naglasio je značaj Beogradskog polumaratona.

- Prošle godine sam trčao polumaraton, bilo mi je zadovoljstvo, to je vrhunski doživljaj i suočavanje sa sopstvenim mogućnostima. Više smo rođeni za trčanje, nego za hodanje - dodao je Matić, uz napomenu da je Vlada Srbije prepoznala koliko je važna filantropija za velike projekte.

PROČITAJTE JOŠ: Beograd dobio skvoš klub

Direktor Istraživačke stanice "Petnica" Vigor Majić priznao je da je bio prijatno iznenađen da ta organizacija bude deo Beogradskog polumaratona.

- To je za nas čast i izazov. Živimo od donacija i sponzorstva, a ovo je korak napred. Cilj nam je da podignemo kvalitet rada kroz kupovinu jednog uređaja, optimista smo da će biti uspešan događaj - zaključio je Majić.

Za razliku od premijernog Beogradskog polumaratona, koji je održan prošlog decembra po hladnom vremenu i uz neprekidno provejavanje snega, sada se očekuje lepo vreme.

Drugi Beogradski polumaraton održava se 30. septembra.