NEMA lakih protivnika. Tu rečenicu su, kao papagaji, mesecima ponovljali selektor Nikola Grbić i odbojkaši, ali malo ko im je verovao. Srećom, "orlovi" se, kao favoriti u drugim grupama, u prvoj nedelji 19. Svetskog prvenstva u Italija i Bugarskoj nisu "okliznuli", a sinoć su, posle duela sa Rusijom, saznali da li su osvojili drugo ili treće mesto u grupi.

Srbi su iz meča u meč popravljali igru, ali su ih oscilacije koštale pobede u meču protiv SAD (2:3), možda čak i prvog mesta u grupi C u Bariju. Srećom, da su kvalitetnija ekipa, dokazali su u duelima protiv Kameruna (3:0), Tunisa (3:1) i Australije (3:1).

Najprijatnije iznenađenje šampionata su Holanđani. Nekadašnji olimpijski pobednici iz Atlante 1996, posle dugogodišnjeg posta zaigrali su u velikom stilu u bugarskom gradu Ruseu. "Lale" su iznenadile i sebe, jer su posle 52 godine na kolena bacili olimpijskog šampiona Brazil (3:1). Potom su uspele da šokiraju i Francuze - 3:2. A startovale su loše, jer ih je nadigrala Kanada sa 3:0.

- Da mi je neko rekao da ćemo pobediti Brazil i Francusku, u to nikad ne bih poverovao - priznao je posle pobede nad "trikolorima" Holanđanin Jasper Difenbah.

Ta grupa B (Ruse) je i najzanimljivija na šampionatu. Jer, jedna Francuska je doživela dva poraza, pa se sinoć za što bolji plasman borila sa Kanadom, koju je, pak, poveda vodila na prvo mesto. Nije dominirao ni Brazil, ali ipak nije dozvolio Kanadi da ga iznenadi, dok je veliki derbi s "trikolorima" rešio u svoju korist.

Od favorita su do sada najviše pokazali Italija, Poljska i SAD, koji su u svojim grupama do sinoć znali smo za pobede. Istina, samo su Amerikanci prepustili dva boda, jer su Srbiju i Australiju savladali sa po 3:2, što može čak da ih košta u drugoj fazi, jer se prenose svi bodovi.

Sinoć je pala i poslednja dilema o tome ko će u drugu fazu. U grupi A, gde su plasman u narednu rundu obezbedili Italija, Belgija i Slovenija, za mesto među 16 borili su se Argentina i Japan. "Gaučosima" je bio dovoljan čak i bod da bi prošli dalje.

U grupi B kartu za drugu fazu izvadili su Holandija, Kanada, Brazil i Francuska, u grupi C SAD, Srbija, Rusija i Australija, a u grupi D Poljska, Bugarska, Iran i Finska.

Kada se spusti zavesa na prvu fazu, selekcije dobijaju dva dana odmora kako bi se preselile u druge gradove, domaćine SP. Zasada se znaju samo sastavi grupa druge faze: E (Milano): A1, B2, C3, D4, F (Bolonja): B1, A2, A3, C4, G (Sofija): C1, D2, D3, B4, H (Varna): D1, C2, B3, A4.

Utakmice se igraju od 21. do 23. septembra. Četiri prvoplasirane i dve drugoplasirane ekipe izboriće se za treću fazu u Torinu (26-28. septembar), u kojoj će biti podeljene u dve grupe. Polufinale je 29. septembra, a dan kasnije saznaćemo ko će biti novi svetski prvak, a i koje će se još selekcije radovati medalji.

IVAN ZAJCEV DOMINIRA

NAJPOPULARNIJI italijanski odbojkaš Ivan Zajcev je do sada najviše pokazao na SP. Statistika govori da je sjajni korektor najbolji napadač i server na šampionatu.

Srbi se nisu previše iskazali na listama, a jedan od uzoraka je i što je selektor Nikola Grbić šansu davao svim igračima. Među deset igrača samo su Nikola Jovović, kao treći tehničar, i blokeri Marko Podraščanin i Srećko Lisinac, na 9. i 10. mestu.