ZBOG triple krune u Italiji i trećeg mesta u Ligi šampiona sa Peruđom, Aleksandru Atanasijeviću prethodna sezona ostaće upamćena kao najuspešnija u dosadašnjoj karijeri. Ipak, da bi zaokružio lepu priču u 2018, naš korektor želi da se domogne medalje i sa drugovima na Svetskom prvenstvu. Upravo to je zamislio pre nekoliko dana kada je duvao 27 svećica na rođendanskoj torti.

- Naravno da mi je najveća želja da napravimo dobar rezultat na Svetskom prvenstvu - otkrio je Atanasijević, a onda se osvrnuo na poklone. - Dobio sam od saigrača mnogo toga, ali za mene je najveći dar to što igram sa njima.

PROČITAJTE JOŠ: ŠAMPIONAT NA JEDNU LOPTU: Grbić očekuje neizvesno SP za odbojkaše

Taj timski duh je jedna od najvećih prednosti srpske ekspedicije.

- Van terena smo veoma dobri prijatelji. Dobro se poznajemo i nadam se da ćemo pokazati zajedništvo i na parketu.

IMAMO 14 IGRAČA PREDNOST Srbije bi na šampionatu mogao da bude roster od 14 odbojkaša podjednakog kvaliteta.
- To je i prednost i mana. S jedne strane moraš da budeš spreman i na to da ćeš krenuti i da nećeš, a sa druge je dobro to što možemo sa ekipom u svakom trenutku da iznenadimo rivale.

Naš nacionalni tim danas putuje u Bari, gde će igrati grupnu fazu sa SAD, Kamerunom, Australijom, Rusijom i Tunisom. Novi sistem takmičenja donosi prenošenje bodova i rezultata protiv svih timova, bez obzira na to da li su prošli u drugu fazu.

- Bodovi protiv Kameruna, računaće se isto kao i oni protiv Rusije. To je i lepota sporta. Ko bude konstantniji, ući će u borbu za medalju.

Grbićevi izabranici su Ligu nacija završili na petoj poziciji, koja je u tom trenutku bila realan domet ove ekipe.

- Taj plasman nam je pokazao da možemo da igramo sa svima, ali i da nam još malo fali da budemo u vrhu. To malo što nedostaje je jedna lopta, jedna odbrana, servis, blok... Možda veće podržavanje među nama. Sitne stvari koje mogu da donesu prevagu.

PROČITAJTE JOŠ: NIKAD TEŽE DO POSTOLjA: Lisinac uveren da će se 10 selekcija boriti za titulu prvaka sveta

Na prijateljskim utakmicama protiv Francuza, igra Srbije je bila znatno sigurnija.

- Mnogo smo jače servirali, bolje se branili. To su dva elementa na kojima smo posebno radili tokom priprema. Svaki dan smo trenirali po dva puta, tako da dolazimo na SP veoma spremni.

Ukoliko prvu fazu završe na prve dve pozicije, sledi nastavak u Bugarskoj.

- Ne bi nam bilo teško da putujemo. Nije nam to strano. SP traje 20 dana i bukvalno možemo da idemo i na rukama samo da bismo ostvarili pozitivan rezultat.

PROČITAJTE JOŠ: SAMO NAS MEDALjA ISPUNjAVA: Rosić veruje da odbojkaši mogu do pobedničkog postolja na SP

Velika konkurencija ne plaši Atanasijevića, već samo dodatno motiviše.

- Mi poslednjih godina nismo u svetskom vrhu, tako da sada želimo da se vratimo na staze slave, na kojim su bili naši prethodnici. U presudnim mečevima možda odluči atmosfera, možda veća želja. Mi smo spremni - zaključio je Aleksandar.

KLUB JE NEŠTO SASVIM DRUGO
OGROMNE uspehe Atanasijević pravi na klupskom planu, dok u nacionalnom timu kao da još nije dostigao vrhunac. Kakva je razlika?
- Mnogo je drugačije. S obzirom na to da se za reprezentaciju igra dan za danom, u klubu jednom nedeljno. Ima mnogo više vremena da se spremi utakmica, da se odmori igrač. Ovde se sve dešava prebrzo. Svako od nas je glavni igrač u klubu, a ovde smo svi podređeni kolektivu.