TRNOVIT je put do pobedničkog postolja na 19. Svetskom prvenstvu. Odbojkaši sanjaju zlato, presrećni će biti i zbog bronze, ali su i svesni da konkurencija odavno nije bila jača. Srećko Lisinac primećuje da će odlučivati nijanse, ali i da je neophodno imati i sreću u prelomnim trenucima.

- Čak 10 selekcija je u konkurenciji za zlatnu medalju. To nikad nije bilo, ne znam da li je i u drugim sportovima toliko jaka konkurencija. Teško se sada može predvideti iz ove perspektive, mora da prođe nekoliko utakmica kako bi se videlo ko je u kakvoj formi. Sigurno je da će doći svi maksimalno spremni, motivisani, željni trofeja, za koji se igra svake četvrte godine - ističe Lisinac.

PROČITAJTE JOŠ: GRBIĆ ZADOVOLjAN PARTIJAMA PROTIV FRANCUSKE: Odbrana je sve čvršća

SADA SMO ISKUSNIJI PRE četiri godine u Poljskoj odbojkaši su osvajanjem devetog mesta razočarali i sebe.
- Naučili smo dosta toga na tom SP. Tada je bilo dosta mladih igrača. Sada smo zreliji, a poučeni tim iskustvom, a i nekim kasnijim, znamo kako treba da se postavimo u tim situacijama. Pre četiri godine falio nam je servis, a sada taj element radimo mnogo bolje. Tada nam je nedostajala i sreća. Sada je bitna svaka utakmica, jer neočekivanim porazom možete sebi da zatvorite vrata - ističe Lisinac.

Trofejni bloker, ipak, blagu prednost daje evropskim prvacima Rusima, koji su na impresivan način osvojili Ligu nacija.

- "Zbornaja komanda" deluje najjače u ovom trenutku. Oni su sada sazreli i po meni su, ali i po mnogima, prvi favoriti za zlatnu medalju. Potom dolazimo mi ostali, koji smo na istom nivou. Odlučivaće nijanse, a sigurno je potrebna i sreća da se izbori polufinale - primećuje Lisinac.

Iskusni srednjak smatra da je ekipa mnogo spremnija nego za Ligu nacija, koju su odigrali bez priprema, na svežinu.

- Stvarno se sada osećam dobro. Imali smo dovoljno vremena da se pripremimo, kvalitetno smo radili. Prijateljske utakmice su pokazale da smo na dobrom putu, a raduje to što imamo još prostora da napredujemo i siguran sam da ćemo biti najbolji kada je najpotrebnije - uveren je Lisinac.

"Orlovi" u ponedeljak putuju u Bari. Već u prvom kolu grupe C u sredu očekuje ih derbi sa SAD. Potom slede dueli sa Kamerunom, Tunisom i Australijom, da bi tačku na prvu fazu stavili protiv Rusije. U drugu idu četiri selekcije.

- Start je jako bitan zbog dugačkog prvenstva. Verovatno će ta prva utakmica odlučivati ko će biti u prve dve selekcije. Znamo da su prvo i poslednje kolo najvažniji, ali ne smemo da zanemarimo ni ostale protivnike u grupi, jer se prenose bodovi. Spremićemo se maksimalno, ali jasno je da ne možemo da bacimo sve karte na prvu utakmicu. Ipak, najvažnije je da osvojimo što više bodova i olakšamo sebi put u drugoj fazi - podvlači Lisinac.

PROČITAJTE JOŠ: Bojana Živković na pripreme reprezentacije zakasnila zbog venčanja: Veselje i posle Japana

Podseća Srećko da Srbiju svi maksimalno respektuju i da se plaše kada igraju protiv nje. Primećuje je i da je adut "orlova" to što su veoma dugo zajedno.

- Bliži smo jedni drugima, timski duh je jači, uigraniji smo, zreliji. Samo, problem je u tome što su i druge selekcije dugo zajedno, tako da je potrebna i doza sreće.