NIKOLA Rosić se već odomaćio na svetskim prvenstvima. Trofejnom odbojkašu šampionat u Italiji i Bugarskom, koji počinje u nedelju, biće treći. Prvi, baš na Apeninskom poluostrvu, pamti po bronzanoj medalji, dok bi drugi, u Poljskoj zbog devetog mesta najradije zaboravio. "Orlovi" u ponedeljak putuju u Vari, gde u sredu protiv SAD startuju u grupi C.

- Opet Italija i ako bog da još jedna medalja, mada je veoma težak put do postolja. Imali smo vremena da se odmorimo, da se spremimo i moramo da verujemo u sebe i naše mogućnosti u svakom trenutku. Znamo kakva je konkurencija, šta nas očekuje tamo, mislim da moramo maksimalno koncetrisani i spremni da uđemo u svaki set, utakmicu - naglašava libero Nikola Rosić.

PROČITAJTE JOŠ: SRBIJA UVEK IDE NA MEDALjU: Najbolji srpski odbojkaši i odbojkašice sa najlepšim željama ispraćeni na SP

NE SMEMO DA ODUSTANEMO NA šampionatu, koji se završava 30. septembra, biće uspona i padova.
- To je sigurno i pobediće onaj ko bude imao manje padova i ko ne bude odustao, jer je i taj mentalni deo u najvažnijim utakmicama važan. Ne smemo da odustajemo, moramo svaku prepreku brzo da prevaziđemo i idemo dalje - naglašava Rosić.

"Orlovi" su u jednoj od najtežih grupa. Startuju 12. septembra sa Amerikancima, a posle duela sa Kamerunom, Tunisom i Australijom očekuje ih moćna Rusija. Prve četiri ekipe idu u drugu fazu i prenose sve bodove.

- Znamo da je Amerika jedna od najboljih na svetu, da je Rusija možda najjača, ali kao što smo rekao moramo u svakom meču da budemo agresivni, da napadamo od samog starta, da verujemo u sebe, jer to nam je jedini put ka uspehu. Svaki rival je težak na svoj način, sve reprezentacije treniraju kvalitetno, spremaju se maksimalno kao i mi, takmičenje je dugačko i jasno je da moramo da damo sve od sebe kako bi stigli do cilja, a to je medalja - podvlači Rosić.

Kako se bodovi prenose ne sme se olako shvatiti ni najslabija ekipa.

- Takav je sistem takmičenja, može poen-količnik da odluči. Ali, to ne bi trebalo da nas opterećuje, jer naš fokus mora da bude na odbojci, na lopti, na našoj igri i mislim da to može da nam donese dobar rezultat - smatra Rosić.

PROČITAJTE JOŠ: GRBIĆ ZADOVOLjAN PARTIJAMA PROTIV FRANCUSKE: Odbrana je sve čvršća

Godinama se priča da za najviši plasman konkuriše osam do deset selekcija.

- Ko zna koji put ponoviću se konstatacijom da je konkurencija užasno jaka. Ko prati odbojku zna koliko se ulaže u ekipe i kakve sastave imaju. Ali, Srbija je mnogo puta uspevala da ispliva do postolja i svi se nadamo da će tako biti i ovog puta - jasan je Rosić.

Prekaljeni libero je na podvukao da bi ekipu na SP samo medalja zadovoljila.

- Znam da nije svejedno biti četvrti ili ne znam koji, ali jedino bi trofej doneo svima nama satisfakciju za uloženi trud ovog leta.