Udruženje Ljubitelji Save i Dunava – Ada Međica, u saradnji sa Savezom za daljinsko, maratonsko i masters plivanje Srbije, predvođeni idejnim tvorcem i osnivačem, gospodinom Sašom Vasićem, organizuju treći po redu Međunarodni beogradski plivački maraton Ada Međica koji će se održati u nedelju, 12. avgusta sa početkom u 12 časova na startnoj poziciji gornjeg špica prelepe ostrvske oaze Ade Međice.

Vođeni entuzijazmom osnivača ali i podrškom velikog broja donatora, među kojima se nalaze brojne kompanije ali i istaknuti pojedinci, poput predsednika upravnog odbora Ade Međice, gospodina Dobrivoja Tanasijevića, poznatijeg po pseudonimu Dan Tana, koji je zbog svog zalaganja proglašen i za doživotnog počasnog predsednika ovog plivačkog maratona, beogradski plivački maraton postao je jedan je od najznačajnijih takmičenja u kalendaru "SRB OPEN WATTER CUP-a", a od ove godine uvršten je i u "GSS GLOBAL SWIME SERIES" – grupu najboljih plivačkih maratona na svetu.

Po procenama organizatora, treći beogradski plivački maraton okupiće preko 100 takmičara koji će u mešovitoj konkurenciji oprobati svoje plivačke veštine u dve trke. Prva trka, namenjena rekreativcima, pliva se nizvodno i dugačka je 1,5 km, dok je druga trka namenjena profesionalnim i polu profesionalnim plivačima i pliva se ceo krug oko Ade Međice, uzvodno i nizvodno u dužini od 2,5 km. Obe trke boduju se, kako u "SRB Open Watter Cup"-u tako i u "GSS Global Swime Series".

Takmičenje je otvorenog tipa, a među učesnicima će se naći i neka od zvučnih imena iz sveta daljinskog plivanja. Učesnici plivačkog maratona biće podeljeni u 17 starosnih kategorija. Najmlađi će se nadmetati u kategoriji od 10 do 12 godina, dok trenutno najstariji prijavljeni učesnik ima čak 80 godina. Maloletni takmičari mogu učestvovati isključivo uz saglasnost roditelja ili staratelja.
- Ovo je jedini maraton u kalendaru takmičenja koji se pliva i uzvodno i nizvodno zbog čega predstavlja pravi izazov za učesnike ali je ujedno i najbezbednija staza za takmičenje u Srbiji – kaže osnivač i idejni tvorac, gospodin Saša Vasić, inače plivački maratonac sa iskustvom dugim preko 15 godina i prvi plivač koji je oplivao Adu Međicu.

Takmičari se mogu prijaviti popunjavanjem prijave na OVOM LINKU ili na licu mesta u nedelju, 12. avgusta do 11.00.

Za sve učesnike i ljubitelje daljinskog plivanja obezbeđen je prevoz do Ade Međice sa pontona na Savskom keju koji se nalazi na samom kraju Gandijeve ulice, između blokova 70 i 44 i koji će na dan maratona saobraćati bez prestanka. Takmičarima je za simboličnu kotizaciju obezbeđen i lekarski pregled, ručak, piće, majica, medalja u kategoriji i medalja za isplivan maraton kao i lanč paket po izlasku iz vode. Najbolje očekuju i vredne novčane nagrade. Medicinsku i tehničku podršku obezbeđuje organizator.