I VATERPOLISTI su ljudi. To, izgleda, teško shvataju ljudi u Evropskoj i Svetskoj federaciji kada prave kalendar takmičenja, pa u junu i julu organizuju F8 Lige šampiona, Svetsku ligu i Evropsko prvenstvo. Nešto ranije je bilo finale Evrokupa, a Svetski kup je u septembru.

- Ne znam ko smišlja kalendar, ko se time bavi u FINA i LEN, ali oni će nas upropastiti, skratiće nam vek trajanja. To nije normalno, nema sporta koji ima ovakav raspored, da mi nekoliko puta moramo da dižemo i spuštamo nivo forme. Previše je u jednoj godini igrati F8 Lige šampiona, Svetsku ligu, Svetski kup, Evrokup i EP - zabrinut je Dušan Mandić.

"Delfini" su se poslednjih nedelja spremali za EP od 14. do 28. jula u Barseloni. Katalonsku prestonicu mnogi pamte po sedmom mestu na SP 2013.

- Posle toga u nama je u proradila neka želja, motiv, inat da se to više nikad ne dogodi. Svima nam je taj neuspeh teško pao, ali smo upravo iz toga izašli kao najveći pobednici. Posle Barselone smo se skupili, sjedinili, postali kompatni, da nam naredne tri godine niko nije bio ravan. I ne znam da li je ijedna reprezentacija ostvarila takav kontinuitet, da osvoji sva moguća takmičenja - ističe Mandić.

Pročitajte još AMERI TESTIRAJU "DELFINE" Navijači ispraćaju vaterpoliste na utakmici Srbija - SAD

Levoruki bombarder naglašava da će se truditi da nastave taj niz, da stalno budu u vrhu...

- Imamo kvalitet da ostanemo na pobedničkom postolju. Ipak, ne mogu da kažem da je neko izraziti favoriti. Crna Gora i Grčka su podigli nivo, tu su Italija, Španija, Mađarsla, Hrvatska. Sve su to ozbiljne reprezentacije - smatra Mandić.

Srbi su u grupi C sa: Rusijom, Slovačkom i Rumunijom, tako da ih svi vide u četvrtfinalu.

- Grupa je laka, ali će prvenstvo biti izuzetno teško. U četvrtfinalu očekujemo da se ukrstimo sa Mađarskom ili Italijom. To nam je biti ili ne biti, najvažnija utakmica na šampionatu, što će biti pravi izazov, jer nećemo imati jaku probu u grupnoj fazi - kaže Mandić.

Pročitajte još ALEKSIĆ PRED EP: Nikad ne kukamo i ne tražimo opravdanja

"Delfini" nikad ne beže od uloge favorita, žele da osvoje četvrtu titulu zaredom.

- Znamo šta se očekuje od nas, nosimo to breme i svima nam je čast što smo članovi vaterpolo reprezentacije. Imamo izuzetnu ekipu, atmosferu i nadamo se najboljem. Hoćemo zlato, ali ovo je sport, pa se desi i nama nekad da izgubimo. Najvažnije je da nastavimo da osvajamo medalje.

DEBITUJE NEMANjA VICO

SELEKTOR Dejan Savić odredio je tim za EP od 14. do 28. jula u Barseloni, a prvi put će šansu na velikom takmičenju dobiti centar Katanije Nemanja Vico.

Na spisku su: Gojko i Duško Pijetlović, Mandić, Viktor Rašović, Ranđelović, Ćuk, Vico, Aleksić, Jakšić, Filipović, Prlainović, Stefan i Branislav Mitrović.

U utorak će na bazenu "Milan Gale Muškatirović" biti organizovan svečani ispraćaj za žensku i mušku selekciju. Delfini će od 11.00 igrati sa SAD, a ulaz je slobodan.