LEGENDARNI srpski i jugoslovenski rukometaš i trener, prof. dr Branislav Pokrajac preminuo je danas u Beogradu u 72. godini. Čuveni Profesor ostavio je neizbrisiv trag u ovom sportu, bio je olimpijski šampion i kao igrač i kao trener, a svoje znanje je decenijama prenosio na mlađe generacije.

Rukometom je počeo da se bavi kao učenik Pete beogradske gimnazije, a igrao je za ORK Beograd, Crvenu zvezdu i Dinamo.Za reprezentaciju je nastupio 180 puta, postigao 510 golova i osvojio olimpijsko zlato u Minhenu 1972. godine, kao i dve bronze na svetskim prvenstvima (1970. u Francuskoj i 1974. u Nemačkoj). Kao najbolje levo krilo na svetu dva puta je igrao za tim IHF.

I trenerska karijera mu je bila protkana uspesima. Vodio je Jugoslaviju do olimpijskog zlata u Los Anđelesu 1984. godine, srebra na planetarnom šampionatu u Nemačkoj 1982. i bronze na SP u Francuskoj 2001.

Pročitajte još Pokrajac: Srpski rukomet vodi privatno preduzeće

Bio je u zemlji i inostranstvu, sedeo na klupi brojnih velikih klubova, ali i reprezentacija Španije, SAD, Egipta i Katara. Bio je profesor rukometa na Fakultetu za fizičko vaspitanje i sport u Beogradu i predavač EHF. Za postignute uspehe u rukometu dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Pokrajac je rukometu podario čitave generacije vrhunskih rukometaša, pa i nekada najboljeg igrača planete Veselina Vujovića, koji se prisetio najlepših trenutaka sa nekadašnjim selektorom:

- Profesor me je pozvao u reprezentaciju sa samo 17 godina. Bio sam sav pogubljen, a on me je šetao sa pozicije na poziciju. Pomislio sam da nisam dobar ni za jednu. Onda mi je rekao: "Kako ne shvataš da te šetam zato što si toliko dobar da možeš da igraš na svakoj?" Bio je čovek ispred svog vremena, koji nas je naučio kako se postaje vrhunski sportista, ali i kako da budemo ljudi - kaže Vujović, član šampionskog tima sa OI u Los Anđelesu 1984.

I Mile Isaković je imao čast da uči od čuvenog Profesora.

- Na početku karijere su me poredili sa njim i to je bila najveća čast koju je neko mogao da mi ukaže. Igrali smo na istoj poziciji, malo sam i likom podsećao na njega. Stalno sam se trudio da opravdam poređenja sa jednom takvom veličinom. Kao trener je bio vrhunski poznavalac rukometa od koga smo svi učili i veliki profesionalac, a pre svega je bio veliki čovek.

Aktuelni trener Crvene zvezde Nenad Peruničić zahvalan je na svemu što je popularni Kraja ostavio rukometnom sportu.

- Bio je odmeren i kulturan čovek, generacije su učile od njega. Nadimak Profesor najbolje govori o njemu, držao je rukomet u malom prstu. Čast je bila sarađivati sa njim. Ne sećam ga se mnogo kao igrača, ali kao trener je bio vanserijski. Učili smo od njega svi, ne samo ovde u Srbiji nego i mnogi širom sveta.

Komemoracija će se održati 10. aprila u 11.45 u Beogradu, u prostorijama RSS, Tošin bunar 272. Sahrana je istog dana u 14.30 (opelo počinje u 14.00) u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

MILOSAVLjEVIĆ: JAKO SAM SE POTRESAO
Proslavljeni srpski rukometaš Žikica Milosavljević nije krio tugu zbog smrti Pokrajca.
- Jako sam se potresao danas. Slušao ga mnogo puta, kao lektora EHF-a. Imao je sjajne ideje, bio napredan u svom viđanju rukometa, ostavio je dubok trag kao igrač, trener i profesor. Žao mi je što nisam slušao još neko njegovo predavanje i nisam imao priliku da mi na fakultetu on predaje rukomet. Iako znam da je bio strog, zapravo je bio profesor koji je izvlači maksimum od studenata. Takav je bio i kao trener - rekao je Milosavljević.

IGRAČKA KARIJERA
Klubovi: ORK Beograd, Crvena zvezda i Dinamo
Reprezentacija: zlato na OI 1972, bronza na SP 1970. i 1974.

TRENERSKA KARIJERA
Klubovi: Dinamo, Crvena zvezda, Lovćen, Partizan, Kretej, Porto.
Reprezentacija: zlato na OI 1984, srebro na SP 1982. i bronza na SP 2001.
Vodio je selekcije Španije, SAD, Egipta i Katara.