PUT do odavno zasluženog svetskog zlata vodio je preko obilaznice - u bukvalnom, a i figurativnom smislu. Ivana Španović stigla je u zavejan Birmingem preko severnijeg Mančestera, koristeći avion, voz i taksi. Do prvog najsjajnijeg odličja na planetarnim nadmetanjima, evropska šampionka služila se samo krilima koja nisu skresana prethodnim porazima.

Naprotiv, trener Goran Obradović za "Novosti" objašnjava da je motiv u njoj još više rastao.

- Od pet prethodnih učešća na takmičenjima van evropskih okvira, četiri puta smo jurili zlato. Mnogo puta smo ga izgubili baš od Britni Ris. Znali smo da će jednom doći trenutak kada će nam se otvoriti šansa za pobedu nad najboljom u istoriji. Suština je bila da budemo spremni da je ugrabimo, a to je značilo da pet godina budemo konstantno na postolju. I da čekamo priliku da skočimo na ono najviše.

Pročitajte još: ĐOKOVIĆ ČESTITAO ŠPANOVIĆEVOJ: Ko je svetski šampion? Ivanaaa

Skok od 6,96 u četvrtoj seriji, odmah posle kratkog preuzimanja vođstva Risove, bio je simboličan lični psihološki rekord Španovićeve.

PROSLAVA U PABU SRPSKA ekspedicija u Birmingemu proslavila je istorijski uspeh naše atletike u jednom tradicionalnom engleskom pabu, a uz Ivanu, Gorana i ostatak tima bili su i čelnici ASS.

- Kada je Britni izjednačila rezultat, znao sam da je Ivana psihički dovoljno jaka da je odmah nadmaši. Tako je i bilo, držala je sve pod kontrolom. Problem je bio samo to što je u četvrtoj seriji nezgodno sletela i povredila skočni zglob. Onda sam doneo odluku da ne skače petu rundu i sačuva se za poslednju ako ona bude prelomna. To je zbunilo Risovu, koja je imala kraće vreme za pripremu i nije uspela da uzvrati. Ostale rivalke nisu bile ni blizu, zbog hladnoće u dvorani i strašno tvrde podloge. Daske su kao trambulina u odnosu na ovo.

Ivana se jedina vinula kao sa neke zamišljene trambuline, po kojoj skače već 11 uzastopnih takmičenja. Suze na tronu više su govorile o prolivenom znoju nego 1.000 reči Obradovića:

- Kako da ne zaplače kad je u tom svetskom zlatu utkan sav trud iz niza od devet osvojenih odličja. Prva seniorska medalja je bila jedan osećaj. Skok od sedam metara drugi. Zlato u Beogradu sa 7,24 treći. Ali, ovo ne može da se poredi ni sa čim. Pobedila je najbolju skakačicu u istoriji, sedmostruku šampionku sveta.

Neko iz Srbije skida s trona najboljeg ikad. Priča zvuči poznato.

Pročitajte još: Sutra doček za Ivanu Španović na Banjici

- To vam je u našem sportu kao rivalstvo Đokovića i Federera. Imamo i "Nadala", u vidu Tiane Bartolete, koja nažalost nije nastupila u Birmingemu. Da jeste, finale bi bilo kvalitetnije. Njih tri guraju jedna drugu do novih daljina. Da li bi Risova skočila 7,22 na prošlom SP, da joj Ivana nije zapretila? Ne znam da li će se ponoviti finale Olimpijskih igara sa rezultatima 7,17, pa 7,15 i 7,08. Nenormalno je to šta su njih tri uradile. Ovo je najjača era u skoku udalj.

Risova je starija od Španovićeve za ceo olimpijski ciklus, u Tokiju će imati 34 godine.

- Hajke Dreksler je skakala do 40, zato je osvojila toliko medalja na najvećim takmičenjima. Ivana je sa deset druga u Evropi po broju odličja. Ne znamo koga možemo da očekujemo na sledećim Igrama, ali znamo da ćemo mi ići na olimpijsko zlato. Da bismo to uradili, moramo da prođemo još jedan krug velikih takmičenja gde ćemo uvek ići na medalje. Dobro smo počeli, ali ova pobeda je tek mali korak ka Tokiju. Ipak, veliki teret nam je pao sa leđa sada.

Leđa su bila lakša za šaku zihernadli i parče papira, jer se startni brojevi po novim pravilima kače samo na grudi.

Pročitajte još: VIDEO: Pobednički skok Ivane Španović na SP!

- Jeste li videli da ih nije bilo na leđima? Mnogo je lakše.

Čovek koji zna da Ivanu pokreće samo vera u svoje ogromne domete, izbegavao je reči poput osvete, ispravljene nepravde...

- Zakopala je ratne sekire sama sa sobom posle izgubljenog zlata zbog startnog broja koji se otkačio u finalu SP prošlog leta. Tu emociju je potom iskoristila da osvoji Dijamantsku ligu i onda to više nikad nismo spomenuli - zatvorio je šampionski tandem to poglavlje odavno.

Za njihove uspehe biće potrebno izdvojiti tomove knjiga u arhivi srpske, ali i svetske atletike.

SPEC. VN

IVANA je nastupala u opremi sa EP u Beogradu, a na unutrašnjoj strani trenerke opet su joj bile ispisane reči himne "Bože pravde".