U RUKOMETU je možda normalno da igrači menjaju nacionalni dres kao da je klupski. Ipak, slučaj Stefana Vujića (26) drugačiji je od Šterbikovog, iz čijeg džepa su virila tri pasoša - jugoslovenski, mađarski i španski. Kao i od seobe srpskih rukometašica pod zastavu Crne Gore ili kupovine Evropljana katarskim zlatom (legija stranaca uzela svetsko srebro). Priča ovog Riječanina, obojena hrvatskim akcentom, glasi ovako:

- Prošao sam sve selekcije hrvatskog rukometa, uključujući i seniorsku na Mediteranskim igrama 2013, a sada ću igrati za Srbiju na EP u Splitu. Eto, namešta se da debitujem za "orlove" baš protiv Hrvatske na njihovom terenu. Lino Červar me je odmah zvao da pita je li odluka konačna. Rekao sam da jeste, da je to pravi izbor i on to poštuje - kaže bivši srednji bek Poreča i Zagreba u razgovoru za "Novosti".

Selektor "kauboja" i cela hrvatska javnost su mnogo bolje upoznati sa kvalitetima rukometaša Steaue, koji je 2015. bio strelac najlepšeg gola u Ligi šampiona. Mnogo više prašine se diglo u zemlji domaćina EP.


Pročitajte još CVETKOVIĆ SPREMIO IZNENAĐENjE: Riječanin Vujić igra za Srbiju na EP u Hrvatskoj?

- Ne želim da se stvara tenzija. Niko od srpskih igrača neće biti dočekan prijateljski u Splitu, pa tako ni ja. Iako je to utakmica kao i svaka druga. Rođen sam u Rijeci i odrastao u Umagu, ali imam srpsko poreklo, roditelji su mi iz Ečke. Preselili su se u Umag gde je tata igrao rukomet, a mama se zaposlila kao profesor, pa su rešili da ostanu. Mislim da je moj otac '91. bio jedini Srbin koji je tamo nastupao.

SA HRVATIMA UZEO SREBROVUJIĆ umalo nije zaigrao protiv Srbije na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013, gde je sa Hrvatima uzeo srebro, pod vođstvom selektora Slavka Goluže.

Sin će biti jedini rukometaš koji je napravio ovako specifičan "transfer".

- Konsultovao sam se ocem koji mi je rekao: "Fino smo te vaspitali, sposoban si da sam donosiš odluke". On najbolje zna kako je to u rukometu, realno je u Hrvatskoj bila prejaka konkurencija na mojoj poziciji, tu su Karačić i Cindrić. Podržavali su me i kada sam nastupao za sve njihove selekcije i kada sam podneo zahtev za srpski pasoš. Nije bilo većih problema sa papirologijom u EHF. Prošlo je tri godine od poslednjeg nastupa za Hrvatsku, to je jedino što su gledali. Daću sve od sebe u dresu Srbije. Uvek sam se pitao šta se desilo sa "orlovima" posle srebra na EP. Poznajem dosta igrača, većina igra u najjačim klubovima. Radujem se svemu što dolazi - zaključio je nesuđeni član Červarove čete, a novi reprezentativac Srbije.

HEJ, PA TI SI NAŠ
IDEJU da Stefan Vujić zaigra za Srbiju prvi su dobili njegovi saigrači iz Steaue, Miloš Kostadinović i Ivan Dimitrijević.

- Pričali smo nešto oko mog porekla i Miloš je rekao: "Hej, pa ti si naš"! Potom sam se na jednom pripremnom turniru sreo sa pomoćnim trenerom Isakovićem, i tako je sve počelo.