ANA Antonijević je prva srpska sportistkinja koja je na doping kontroli bila pozitivna na klenbuterol zbog konzumiranja kontaminiranog mesa. Srećom, Svetska odbojkaška federacija joj je posle više od meseca ukinula suspenziju izrečenu zbog pozitivnog nalaza na Gran-priju od 6. do 11. avgusta u kineskom Nanđingu, jer je utvrdila da nije bila kriva. Ipak, iskusna tehničarka nije mogla da igra na EP u Azerbejdžanu i Gruziji, gde je Srbija osvojila zlato.

Slučaj naše odbojkašice motivisao je doktorku Mariju Anđelković, kordinatora za W/A i TUE u Antidoping agenciji Srbije, da se preko sajta ADAS obrati svim sportistima i savetuje ih kako da izbegnu sudbinu Ane Antonijević. Jer, kako je u svom tekstu istakla, postoje brojni izveštaji o (zlo)upotrebi klenbuterola za podsticanje rasta stoke, uključujući jagnjetinju, živinu i svinje. Anđelkovićeva podvlači da je to zabranjeno u Evropi i Americi, ali i da nije iskorenjeno.

Podsetila je i da je VADA (Svetska antidoping agencija) izdala specifično upozorenje o problemu u Kini i Meksiku. Podvukla je da antidoping agencije ne mogu to da kontrolišu, kao i da u Srbiji još nije prijavljen nijedan slučaj sportiste koji je bio pozitivan zbog kontaminiranog mesa. Takođe je naglasila da klenbuterol nije registrovan kao lek u našoj zemlji, tako da sportisti moraju da budu oprezni kada se leče u inostranstvu.

KLENBUTEROLKLENBUTEROL je zabranjena supstanca koju sporisti koriste za povećanje mišićne mase i smanjenje telesnih masti kako bi poboljšali sportske sposobnosti. Zbog toga se svrstava u kategoriju S1 - anabolički agensi, jer utiče na rast mišića.

- Želja nam je da svaki savez na svom sajtu objavi ovo pismo. Do sada su nam se sportisti sporadično obraćali za savete. Poslednji su to uradili basketaši na “3h3”, koji su putovali u Kinu. Uglavnom se sa nama konsultuju oni koji idu na takmičenja u Meksiku i Kini. Do sada su to bili najčešće teniseri, mada i odbojkaši često igraju u Kini. Neophodno je da obeduju u zvaničnim hotelima, mada ni to nije garancija, što smo videli u slučaju Ane Antonijević - ističe Anđelkovićeva.

RIZIK UVEK POSTOJI

VEOMA je komplikovano utvrditi da li je klenbuterol nemerno korišćen kao doping ili nenamerno preko kontaminiranog mesa. Ipak, i u ovom slučaju važi da je sportista uvek odgovoran za sve što unese u svoj organizam. Ohrabrujuće je samo da je koncentracija klenbuterola u urinu niska kod unošenja kontaminiranog mesa.

- Ovim dopisom želimo da skrenemo pažnju na rizik koji postoji, iako je jasno da ne postoji sigurna zaštita da se ovakvi slučajevi ne ponove - podvukla je Anđelkovićeva u svom tekstu.