VIŠE od hiljadu ruskih sportista umešano je u sistemski doping koji je trajao četiri godine počevši 2011, navodi se u poslednjem delu izveštaja profesora Ričarda Meklarena za Svetsku antidoping agenciju (WADA).

Među njima su navodno četvoro osvajača medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. i petoro sa Igara u Londonu dve godine ranije.

U izveštaju su obuhvaćena takmičenja u Londonu 2012. godine, Svetskom atletskom prvenstvu 2013. i u Sočiju 2014, u više od 30 sportova u kojima su se navodno prikrivali doping uzorci.

IAAF PONOVO TESTIRA IAAF saopštila je da je počela ponovljena tesitranja uzoraka svih ruskih atletičara sačuvanih od 2007. godine i da je već pronašla tri pozitivna doping testa sa SP u Osaki te godine. IAAF očekuje rezultate i sa SP u Daeguu 2011. godine. IAAF je navela da su 53 odsto vrhunskih sportista, čiji su podaci pomenuti u Meklarenovom izveštaju, već kaženji, ili da su protiv njih pokrenuti disciplinski postupci.

Meklaren je rekao da sportisti nisu radili sami, ali da su bili deo doping programa. On je u izveštaju naveo da se radi o "institucionalnoj zaveri", koja uključuje i rusku tajnu službu:

- Zataškavanje je evoluiralo iz nekontrolisanog haosa u institucionalnu i disciplinovanu zaveru osvajanja medalja.

Rusija je osvojila 72 medalje u Londonu, od kojih 21 zlatnu, dok je u Sočiju osvojila 33 odličja, 13 zlatnih.

Među novim detaljima u odnosu na julski izveštaj, navodi se manipulisanja doping uzorcima uključujući i uzorke 12 osvajača medalja u Sočiju. Nije navedeno o kojim sportistima se radi.

- Ruski tim je oštetio Igre u Londonu u neviđenim razmerama, u meri koja verovatno nikada neće biti potpuno utvrđena. Želja da osvoje medalje zamenila je njihov kolektivni moral, etički kompas i olimpijske vrednosti fer-pleja - istakao je Meklaren.

Tehnika zamene uzoraka urina korišćena u Sočiju postala redovna praksa u laboratoriji u Moskvi, u kojoj su testirani vrhunski sportisti. Tvrdi se da su četiri osvajača medalja iz Sočija u svojim fiziološkim uzorcima imali nemoguća očitavanja soli, dok postoje dokazi da je 12 osvajača medalja sa istog takmičenja manipulisalo bocama u kojima su bili njihovi uzorci urina.

Navodi se i da su u Sočiju dve reprezentativke Rusije u hokeju na ledu na analizu dale muške uzorke urina, a da se "banka čistih uzoraka urina" čuvala u Moskvi.

U izveštaju piše i da su pronađeni imejlovi u kojima se traži odgovor od ruskog ministarstva sporta šta raditi sa pozitivnim doping uzorcima, da li da se čuvaju ili da se stave u karantin.

FALSIFIKOVANI REZULTATI
- IMAMO dokaze i da je više od 500 pozitivnih doping rezultata, koji su prijavljeni kao negativni, uključujući i popularne i vrhunske sportiste, automatski falsifikovano. Međunarodna sportska takmičenja su godinama otimali Rusi. Treneri i sportisti su igrali na neravnopravnom terenu. Navijači su prevareni i vreme je da se to zaustavi - istakao je Meklaren.

PARAOLIMPIJCI ZAPANjENI
MEĐUNARODNI Paraolimpijski komitet (IPC) saopštio je da je izveštaj o masovnom zataškavanju i sistemskom dopingu ruskih sportista "zapanjujući i bez presedana". IPC je naveo da su rezultati istrage profesora Ričarda Meklarena "pogodili u srce integriteta i etike u sportu".
IPC je naveo da će njegova radna grupa raditi zajedno sa Ruskim paraolimpijskim komitetom.