NI sami rukometaši nisu imali jasnu sliku šta sve mogu. Grubu skicu koju im je nacrtao Jovica Cvetković uoči starta kvalifikacija za EP, Petar Nenadić je u Gdanjsku pretvorio u trodimenzionalnu prezentaciju neke nove igre Srbije.

Vrteli su se njegovi golovi na video-bimu "Ergo arene", Nisu "orlovi" iznenadili samo 10.000 Poljaka, već i sami sebe. I celu Srbiju, koju je velika pobeda 37:32 obradovala više nego duel sudije Mažića i Ibrahimovića...

- Toliko stvari se vrti na TV, sramota je da jedan državni tim nije ispred Mančestera, raznih emisija, serija... Sve i da smo najgori, da nismo u Gdanjsku ostvarili jednu od najvećih pobeda u poslednjih nekoliko godina, valjda smo zaslužili da nas nacionalna televizija prenosi. Pa, okupljamo se tri puta godišnje, zar je to previše mečeva - pita se Nenadić.

BELORUSI SLEDEĆI RUKOMETAŠI Srbije u nedelju (17.00) u Nišu igraju meč drugog kola protiv Belorusije, koja je na startu poražena od Rumunije. Na EP u Hrvatskoj 2018. će se plasirati dve najbolje ekipe, a kvalifikacije traju do juna.

U pogrešnom momentu je javni servis digao ruke od rukometaša, a u pravom se na klupu Srbije vratio jedan iskusni učitelj. Spoj Cvetkovićevog lukavstva i forme vođe berlinskih "lisica" pokrenuo je motore našeg tima koji igrači nisu ni znali da imaju.

- Ja tako igram već dve godine u Berlinu, samo navijači nemaju mnogo prilika da vide to na televiziji - kroz osmeh dodaje popularni Petar Pan. - Ne bežim od uloge lidera, nikada nisam imao problem da preuzmem odgovornost.

Jedini problem koji Nenadić ističe odnosi se ne samo na njega, nego na većinu vršnjaka iz reprezentacije.

- Ova generacija je dobila šansu tek u januaru, na EP u Poljskoj. A svi smo već ušli u tridesete. Tek sada se vidi kakav je kvalitet i potencijal imala grupa momaka rođena 1984, 1986, 1988...

Kada je Ljubomir Vranješ na kratko preuzeo "orlove" i začas ih uveo u dimenziju modernog rukometa, rekao je: "Ti momci znaju da igraju brzo, samo neko mora da im kaže gde da trče". Reč je dobio Jovica Cvetković. I odmah je ispunio obećanje da se naš tim neće vraćati staromodnim taktikama.

- Cvele ima harizmu, iskustvo, zna kako sa nama. Pre meča nas je pitao: "Momci, hoćemo li da dobijemo ovo ili šta?" Imali smo nenormalnu energiju. Još sam pod utiskom tog adrenalina. Odlično smo odigrali u svim pravcima. Od odbrane, preko kontre, do napada.

Ukratko - kao u klubovima.

- Kad jedan Rastko Stojković u 35. godini, na zalasku bogate karijere, pronalazi motivaciju da i dalje igra, iz čiste ljubavi prema Srbiji, onda šta mi ostali da pričamo. Lepo mu je među nama, oseća se podmlađeno, a tu energiju moramo da zadržimo do kraja kvalifikacija - zaključio je Petar Nenadić.

RASTKO: BOLjI STATUS RUKOMETA

RASTKO Stojković nije promašivao na crti i sjajno je sarađivao sa Nenadićem:

- Pozitivno sam iznenađen onim što smo prikazali na terenu. Napravili smo korak napred, a ova pobeda može da dovede do boljeg statusa rukometa u zemlji. Voleo bih da i naše utakmice gleda 10.000 ljudi kao što je to slučaj u Poljskoj - rekao je iskusni pivotmen.