SRETEN Mirković (58), bokserska legenda nekadašnje SFRJ, preminuo je u sredu rano ujutru u Opštoj bolnci u Požarevcu, posle duge i teške bolesti. Ovaj slavni i cenjeni sportista iza sebe je imao 500 mečeva, od kojih je čak 300 okončao pre vremena - nokautom protivnika.

Starije generacije odlično ga pamte kao jednog od najboljih boksera, među kojima su bili i Mate Parlov, Marijan Beneš, Zvonko Vujin, Memet Bogujevci, braća Slobodan i Tadija Kačar...

Mirković je, u jednom od svojih poslednjih razgovora za medije, pričao za "Novosti" u martu 2015. povodom njegove bogate sportske karijere i škole boksa koju je, sa sinom Milijanom, sportskim menadžerom, vodio u požarevačkoj "Hali sportova".

- Najčuveniji meč imao sam na Prvenstvu Evrope u Kelnu, 1979, kada sam osvojio srebrnu medalju, a u finalnoj borbi izgubio od Nemca Ernesta Milera. Na tom prvenstvu medalje su u svojim kategorijama osvojila još dvojica naših boksera, Miodrag Perunović zlatnu i Tadija Kačar srebrnu. Zbog tako velikog uspeha, bili smo gosti na prijemu kod predsednika države Josipa Broza Tita - prisećao se tada Mirković.

Prve uspehe Mirković je počeo da niže u BK Mladi radnik u Požarevcu, u koji se doselio posle rodne Prištine, Vrbasa i Prizrena, gde mu je otac radio kao otpravnik vozova.

Mirković je u Mladom radniku pobedio u većini od prvih 30 mečeva, a trenirali su ga čuveni majstori ringa Vladimir Stanisavljević i Blagoje Vujčić.

- Karijeru sam nastavio u Smederevu, jer su me zvali da im pomognem da uđu u Prvu saveznu ligu. To se i desilo, pošto sam na svih osam mečeva pobedio - pričao je Mirković.

Poslednja dva meča imao je 1996. u Gornjem Milanovcu i Trsteniku, i u oba je pobedio nokautom. Ovaj uspešni sportista, koji je nastupao i za beogradski Partizan, karijeru je započeo u poluverter kategoriji, do 63,5 kilograma, a završio je u srednjoj, do 75 kg.

USPESI

POREED srebra na EP u Kelnu, 1979. Mirković je iste godine u Puli proglašen za najboljeg sportistu SFRJ. Bio je dvostruki juniorski prvak Balkana i dvostruki juniorski prvak Jugoslavije. Osvojio je i "Zlatnu rukavicu" i "Beogradskog pobednika", a nekoliko puta proglašavan je i za najboljeg sportistu Požarevca i Braničevskog okruga.