LARA Luka se nikako ne oseća kao najmlađa igračica na EP u vaterpolu. Uzdanica Crvene zvezde je na debiju protiv vaterpolistkinja Nemačke (13:14) pokazala raskošni talenat i dokazala da sa 15 godina može da se nadigrava sa iskusnijim igračicama.


- Lara je jedini pravi talenat, selektiran po uzoru na muške selekcije. Ona nam se desila van sistema, to je pokazatelj da moramo da imamo 20-30 devojaka kao ona, da bismo napravili nešto značajno u Evropi. Ona je prototip igračice u zemljama koje pripadaju top 6 - impresioniran je mogućnostima Lare Luke selektor Vladimir Bajković.


Bek naše selekcije slučajno je zavolela vaterpolo. Seća se da je 2010. uzela letak, koji je dobila u školi:


- Ne znam šta mi je bilo tog dana. Letke uvek bacam, a ovaj sam odnela mami i tati. Tata, koji je nekad trenirao vaterpolo, govorio mi je: "Ajde da probaš, razvićeš se lepo". Nisam htela da odem, oni su me ubedili da probam. Dopalo mi se - seća se Luka.


Da je puna samopouzdanja odavno je dokazala. Nije se iznenadila što joj je selektor ukazao šansu da nastupi na EP. Čak se nije previše ni uzbudila što igra u "Kombank areni".


- Velika je čast igrati za Srbiju u Beogradu, pred našom publikom. Ali, nije bilo preterane treme, dala sam sve od sebe. Ovo je i novi početak našeg ženskog vaterpola. I, bez obzira na poraz, nismo psihičke pale - naglašava Luka.


Lara je postigla i dva prelepa gola protiv Nemica:


- Prva akcija je bila uigrana, na drugu sam već navikla. Trudim se da pomognem timu, to što sam najmlađa ne znači da ja sada ne bi trebalo da šutiram, da dajem golove.


To što ima 15 godina, a kapiten Dragana Ivković 31, ne ometa ih u komunikaciji:


- Mi smo tim, radimo jedna za drugu, ne gleda se razlika u godinama, družimo se i van bazena, trudimo se da budemo jedno telo.


Lara je učenica prvog razreda Sportske gimnazije. Kaže da joj profesori izlaze u susret, da je dobar đak, ali i da je još rano da odluči šta će da studira. Uzori su joj Špankinja Dženifer Pahera, Nikola Jakšić i Đorđe Vučinić iz Partizana. Ističe da ima malo slobodnog vremena, da nema hobi, ali ni momka:


- Posvećena sam vaterpolu, trudim se da što više napredujem. Nije sporno da je vaterpolo grub sport. I jesmo grube, ali nismo muškarače. Mi smo dame van bazena. U vodi smo malo nevaljale, što nema veze sa našim ponašanjem. Treniramo u teretani, ali ne ličimo na muškarce, već izgledamo kako treba.


Srećna je što su otac, majka, brat i sestra ponosni na nju, što ih podržavaju drugari, prijatelji. Nada se da će i u sredu (17.15) protiv Hrvatske publika biti uz njih:


- Nećemo se ni malo štedeti. Učinićemo sve da ih potopimo!

LIČNA KARTA

* Datum i mesto rođenja: 25. 11. 2000, Beograd

* Visina, težina: 183 cm, 70 kg

* Pozicija: bek

* Klub: Crvena zvezdaBAJKOVIĆ: HRVATSKA PADA

DAME u utorak (17.15) u drugom kolu grupe B igraju sa Hrvatskom i veruju da će i one, kao i muškarci, obradovati navijače.

- Hrvatska je našeg kvaliteta i moramo da je pobedimo. To je naša obaveza zato što su one jedina ekipa koja nije favorit protiv nas. Pobedom bismo potvrdili kontinuitet koji smo napravili protiv Nemačke. Jer, ako se desi greška, duel sa Nemicama biće anuliran.