VELIKI sam protivnik dopinga, droge, ali nikako ne mogu da se odreknem prijatelja i da mu ne pomognem u ovim teškim trenucima. Ovo, za "Novosti", kaže kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Živko Gocić posle pisma Nikole Rađena u kojem on priznaje da je zbog kokaina pao na doping testu. Takođe, naš as ističe da prihvata odgovornost za svoje postupke i da mu je žao što je uneo nemir u svoju porodicu, što je izneverio saigrače, trenere i ljubitelje vaterpola i da se nada da će svojim budućim angažovanjem ponovo pridobiti njihovo poverenje.

- Teško mi je da pričam - ističe kapiten evropskih prvaka Živko Gocić. - Uz Nikolu smo, podržavamo ga, ali ono što se dogodilo je strašna stvar i greška koja ne bi smela nikom da se ponovi, pogotovo ne nekome ko je vrhunski sportista i idol mladih. To ne može nikako da se opravda. To je jedna greška koja je skupo plaćena.

Iskusni vaterpolista godinama sa Nikolom druguje u reprezentaciji, a jedno vreme su bili zajedno i u Partizanu. I kao svaki prijatelj ne pomišlja da ostavi Rađena na cedilu.

- Nijedan sportista ne može da podrži doping, drogu. Ali, čovek je od krvi i mesa, živa duša sklona greškama. I sam Nikola je u svom pismu istakao da je strašno pogrešio i da je spreman da svoje iskustvo prenese u javnost kako to ne bi neko drugi doživeo - naglašava Gocić.

Naš as, koji je pre nekoliko dana sa Solnokom osvojio duplu krunu, podvlači da je Nikola naneo sebi najveću štetu:

- On je tim potezom bacio senku na svoj lik i delo, na blistavu karijeru, na silne trofeje. Bacio je senku i na vaterpolo, na sport u celinu. Ali, to što je pogrešio ne može da mu oduzme ono što je uradio za našu zemlju, da je legenda našeg sporta.

Trofejnom vaterpolisti smetaju podmetanja da time što podržavaju Nikolu, podržavaju i takav stil života.

- Ponavljam, najoštrije osuđujem korišćenje nedozvoljenih supstanci, ali se ne odričemo Nikole. On je naš prijatelj, kome je naša pomoć, podrška neophopdna, jer mora mnogo toga da preturi preko glave. Njemu je sada užasno teško, mora napred - kaže Gocić.

Nikola Rađen je svojim priznanjem i te kako olakšao posao Odboru FINA, čija će komisija odlučiti koliko dugo neće moći da se bavi bilo kojom sportskom aktivnošću. Od trojice sudija zavisi da li će ga pozvati na razgovor ili će na osnovu nalaza doping kontrole i njegovog pisma doneti presudu. Podsetimo, maksimalna zaprećena kazna je četiri godine.

U Antidoping agenciji Srbije ističu da je priznanje olakšavajuća okolnost, ali da, po pravilu, komisija želi od sportiste da sazna zbog čega je koristio nedozvoljenu supstancu. Eventualni poziv ide na Rađenovu adresu, a on može da povode sa sobom savetnike, bilo iz ADAS, bilo iz VSS, koji mogu da mu pomognu u procesu. U ovom slučaju FINA je prvostepeni organ, a ukoliko naš as ne bude zadovoljan presudom, može da se žali Arbitražnom sudu u Lozani.