PROSLAVLjENI jugoslovenski maratonac Franjo Mihalić preminuo je u subotu u Beogradu u 95. godini. Legendarni osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Melburnu ceo život posvetio je sportu, a posebno atletici.

Mihaliću su specijalnost bile duge pruge, 3.000, 5.000 metara i maraton. Rekorde je obarao 22 puta, ne računajući one u maratonu, gde je bio prvi na trkama u Tokiju, Moskvi, Bostonu, Atini, na Ponoćnoj trci u Sao Paulu, Krosu nacija u Parizu, preteči Svetskog prvenstva, tri puta na krosu Pet mlinova u Lenjanu, u Italiji.

Tri puta je učestvovao na Olimpijskim igrama, u Helsinkiju 1952, Montrealu 1956, gde je osvojio srebrnu medalju, i u Rimu 1960. Pre atletike, bavio se biciklizmom u zagrebačkoj Olimpiji i fudbalom u Grafičaru.

Radio je kao nastavnik fizičke kulture u Vojnoj gimnaziji u Beogradu, a imao je i dugu i uspešnu karijeru u veteranskoj konkurenciji.

Bio je trener u Atletkom klubu "Partizan", atletski sudija i organizator atletskih takmičenja.

Komemoracija će biti održana u sredu u 11 sati u svečanoj sali Skupštine grada, a sahrana u 14.30 na Novom groblju, u Aleji velikana.