Igra sudbine, poigravanje pojedinaca ili nebriga o pojedincu svetskog formata? Svetlost se razčičito prelama kroz različite uglove posmatranja, ali u ovom slučaju, gde god da pogledate, vidite Natašu Dušev Janić.

Najpre u srpskom, pa u mađšarskom dresu... „Sport” je uspeo da dobije ovu neverovatnu kajakašicu a pripremama u Portugaliji. Iznenadila se kako smo saznali broj telefona, ali je poput pravog profesionalca bila spremna da govori o razlozima dolaska u Srbiju i razlozima odluke da se vrati u Mađarsku.

- Rođena sam u Srbiji, kao kod kuće se osećam i u Srbiji i u Mađarskoj. U Mađarskoj sam provela 12 godina, kako je ispalo, provešću još. Imala sam plan kada sam htela da se vratim u Srbiju, nažalost to nije uspelo - počela je trostruka olimpijska šampionka, legenda kajak kanua Nataša Janić Dušev.

ADRIJAN DUŠEV: HTELI SMO DA OSTANEMO Natašin suprug, Adrijan Dušev, ističe:
- Hteli smo da ostanemo u Srbiji. Međutim, ne želim da komentarišem zbog čega se sve ovo desilo. Da li je u pitanju činjenica da se još nije rešio vaš zahtev za dobijanje srpskog državljanstva?
- Ne, to nije bio problem - odgovoiro je Adrijan.

Šta se dogodilo? Zbog čega niste ostali u Srbiji?

- Probala sam da se takmičim za Srbiju. Međutim, ne ukapam se u sistem. U poslednjih 12 godina radila sam pod nekim kriterijumima. Znalo se šta je i kako je, sve je bilo „crno-na belo”. Ne mogu da kažem, dobro radi i OK Srbije. Međutim, nije sinhronizovan sistem Savez - Olimpijski komitet Srbije - Ministarstvo omladine i sporta. Ne želim nikoga da krivim, svi su uradili ono što su mogli.

Gde je ispao problem kada ste vi u pitanju?

- Jednostavno, ne uklapam se u taj sistem. Ne mogu da odem u Rio de Žaneiro, da imam mir, da se maksimalno posvetim svom poslu. Najveći problem je, rekla sam već, u tom organizacionom delu.

Olimpijski komitet Srbije je, kako reče Đorđe Višacki, platio vaše pripreme u Bugarskoj i Portugaliji 8.200 evra?

- Mnogo mi je žao što posle svega govorimo o ciframa.

Da li je istina da ćete vi da platite pripreme u Portugaliji za mart i do polovine aprila?

SPEC Krajem februara Nataša je u Portugaliji osvojila zlatnu medalju pod zastavom Srbije.

- I to je moja stvar, čak i ako jeste istina. Ljudima to ne bi trebalo ništa da znači i da ih interesuje.

Prošle godine ste tražili ispisnicu iz mađarske kajak kanu federacije, sada ste tražili da opet budete njen član. Nije lako kada se traži ispisnica, još je teže kada zatražite oproštaj?

- Čovek greši. I mi smo, mislim, pogrešili. Htela sam nešto dobro da uradim, na kraju je ispalo loše.

Kao se sada osećate, posle svega?

- Dobro se osećam. Imam neki mir.

Imate li neku poruku za kraj?

- Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli u ovih teških šest meseci - odgovorila je Nataša Janić za “Sport”