SPORT u Srbiji proslavio je mnoge trenere, timove, sportiste. Osvajane su vredne nagrade i titule, ali jedna lepa tradicija koja traje, sa neočekivanim prekidom, od 1961. godine, ponovo je ponos sportske Srbije.

Prestižna „Majska nagrada“ biće dodeljena i ove godine, na najsvečanijem mestu, u subotu, 26. maja u podne u Domu narodne skupštine. Biće to, kao i obično, prilika da Sportski savez Srbije nagradi organizacije i pojedince za rezultate postignute u prethodnoj kalendarskoj godini.

- Ova divna tradicija traje od 1961. godine. Ponosni smo i ovog puta na kandidate, laureate i značaj „Majske nagrade“ - kaže Dane Korica, atletska legenda, sada generalni sekretar Sportskog saveza Srbije.

Majska nagrada“ će i ove godine biti dodeljena za rezultate i aktivnosti u prethodnoj godini, a zanimljivo je da će biti podeljene nagrade u čak osam kategorija.

POGLED U ISTORIJU OVE godine je, u svim kategorijama više nego oštra konkurencija za „Majsku nagradu“. Jedan zanimljiv pogled na početak njenog dodeljivanja: - Sportski savez Srbije će uskoro izdati jednu bogatu publikaciju u kojoj će biti podaci i fotografije o svim dobitnicima „Majske nagrade“. Zanimljivo je da je 1961. godine najbolji sportista bio rvač Branislav Martinović, a najbolji novinar Sergej Lukač. Već sledeće, 1962. godine, najbolji sportista bio je Radivoje Korać, a najbolji novinar Radivoj Marković. Uvek su „Majsku nagradu“ dobijale velike legende - kaže Korica, uz podatak da svaki nagrađeni pojedinac uz vrlo prigodnu plaketu dobija i novčani iznos nagrade od 500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

- Konkurs je odavno otvoren, a krajnji rok za podnošenje prijava i obazloženih predloga je 7. maj. „Majska nagrada“ se dodeljuje u skladu sa kriterijumima utvrđenim Pravilnikom Sportskog saveza Srbije. Posebna vrednost ove nagrade je što se ona može dobiti samo jednom u životu - dodaje Korica.

Glavni operativac SSS zatim je izneo detalj iz duge istorije ove nagrade kojeg bi se svako stideo, ali je Sportski savez Srbije uspeo da bar malo ublaži sramotu.

- „Majska nagrade“ je imala simboliku u dodeljivanju za rođendan Josipa Broza Tita. Međutim, sportisti i sportski radnici koji su je od 1961. godine dobijali nikada nisu bili pod nekim pritiskom. Ona je zaista bila rezultat dobre analize svakog rezultata. Nažalost, ova nagrada se nije dodeljivala od 1991. do 2007. godine. Kada samo pomislim koliko smo šampiona, vrhunskih trenera, sjajnih rezultata i redova novinskih tekstova imali i napisali u tom razdoblju. Prema tim ljudima i organizacijama smo i osećali poštovanje, kada smo je obnovili 2007. godine - prvo sa žaljenjem, kasnije sa ponosom konstatuje Korica.

Neke nepravde se ipak mogu ispraviti. Jedna od prilika je i ovaj maj i ova „Majska nagrada“. Obe godine biće dodeljena u osam kategorija.

- Za rezultate u prošloj godini i nekim ranijim godinama dodelićemo nagrade za životno delo, najboljem sportisti u olimpijskom sportu, neolimpijskom sportu, najboljem sportisti invalidu, sportskom stručnjaku, pedagoškom radniku u fizičkoj kulturi, sportskom funkcioneru i najboljem sportskom novinaru - zaključuje Dane Korica.