GLEDAJ i osvoji je. Od subote su vaterpolisti makar vizuelno malo bliži olimpijskom zlatu u Londonu. Selektor Dejan Udovičić je na Tašmajdanu uoči prvog treninga na pripremama za EP od 16. do 29. januara iduće godine u Ajndhovenu podelio igračima slike najvrednije medalje, koja će biti dodeljena najboljima na Igrama u britanskoj prestonici.

To nikako ne znači da se odriču borbe za tron na Starom kontinentu, ali je jasno da im je san da 12. avgusta postanu olimpijski pobednici.


- Kada im bude teško, te slike će ih podsećati zašto tako naporno rade - objašnjava selektor Dejan Udovičić.

U NEDELJU U KRAGUJEVCU
POSLE jutranjeg treninga u nedelju, vaterpolisti odlaze u Kragujevac, gde će uveče učestvovati na svečanom otvaranju olimpijskog bazena. Planirano je da među sobom odigraju desetak minuta.

Potez trofejnog stratega oduševio je i zlatne momke, koji Šampionat Starog kontinenta doživljavaju kao generalnu probu za Olimpijske igre.

- Svi su rekli da je to mnogo dobra ideja, da će te slike non-stop da nas podsećaju zašto ovako radimo, a meni je i trebalo nešto tako. Igre u Londonu su nam najznačajnije u poslednje četiri godine, za njih se bukvalno spremamo od kada se ova ekipa okupila, posle Olimpijade u Pekingu 2008. - naglašava sjajni centar Duško Pijetlović.

Poznajući vaterpoliste, oni ni EP u Ajndhovenu neće gurnuti pod tepih. U grupi su im rivali Španija, Hrvatska, Crna Gora, Nemačka i Rumunija...

- Grupa je užasno teška, dugo posle žreba nisam mogao da verujem koga smo sve dobili. Ali, ne mogu da kažem da nismo imali sreće do ovog šampionata. Na poslednja dva EP imali smo dosta lakše grupe, tako da ne mogu da se žalim. Na nama je da pokažemo da li vredimo ili ne. Mislim da smo spremni. Kako smo tek počeli da radimo, ne mogu ništa da prognoziram. Jedino verujem da će sve, kao i uvek, biti u redu - ističe sidraš Pro Reka.

Jedan od najmlađih Miloš Ćuk ne krije radost zbog novog okupljana trofejne reprezentacije.

- Okačićemo slike kod kuće iznad kreveta, kako bi nas svako jutro podsećale zašto radimo. EP je u svrhu priprema za Olimpijske igre. Srećan smo što smo svi zajedno ovde i idemo u nove pobede - ističe Ćuk.

MANDIĆ: BORIĆU SE ZA MESTO
NAJMLAĐI u našem taboru Dušan Mandić (17) ne krije oduševljenje zbog ukazane šanse:
- Velika mi je čast što sam ovde. Puno mi je srce kada znam da sam sa momcima koji su ponos srpskog naroda. Već posle prvog treninga imam lepe utiske, hvala selektoru na pozivu i daću sve od sebe da izborim mesto u timu. Trudiću se maksimalno, uradiću sve što kaže, pa kako bude, bude. EP je veliki izazov za celu ekipu i biće prava provera pred Olimpijske igre.

PRVO SA ŠPANIJOM
NA EP u Ajndhovenu naši startuju 16. januara (17.30) protiv Španije. Sa Nemcima igraju 17. (14.30), sa Hrvatima 19. (17.30), sa Rumunima 21. (13.00) i 23. sa Crnom Gorom (16.00). Pobednik grupe plasiraće se direktno u polufinale (27. januar), a drugi i treći 25. razigravaju za ulazak među četiri. Finale je 29. januara.
U Grupi A su: Makedonija, Grčka, Mađarska, Italija, Holandija i Turska.