MEĐU mnogima koji će dugo pamtiti poslednji duel između Novaka Đokovića i Rodžera Federera jeste i Damijan Štajner, poznati argentinski sudija. Iz prvog reda je "gledao" sada već istorijsko finale Vimbldona koje mu je bilo povereno da sudi, i kao ogromna većina, nije mogao da veruje u neverovatan preokret srpskog asa.


- Kada je Federer vodio u petom setu 8-7 i imao 40:15, bio sam ubeđen da je to to. Ali to nije bilo to - priznao je Štajner za argentinski radio "Kontinental" šta mu je prolazilo kroz glavu kod dve uzastopne meč-lopte za Švajcarca.


PROČITAJTE JOŠ: KIRJOS BAŠ NE VOLI ĐOKOVIĆA: Ne može Novaka ni na majici da vidi (VIDEO)

ŠTAJNER MEĐU 20 ODABRANIH DAMIJAN Štajner je jedan od samo 20 sudija na svetu sa "zlatnom značkom" (u muškoj kategoriji), odnosno onih koji mogu da budu u stolici najvećih teniskih mečeva (finale grend slema, Dejvis kupa, Olimpijskih igara).


Ipak, za razliku od svih u gledalištu, koji su više navijali za Rodžera, a manje za Novaka, kao veliki profesionalac, nije smeo da pokazuje bilo kakav vid uživanja u velikom duelu.


- Psihološki sam bio spreman, svestan da mi je možda poslednji put da sam u jednom takvom ambijentu. A i gledati sve one i to onakve udarce je stvarno sjajno. Biti samo na dva metra od njih dvojice je zaista privilegija. Bio sam koncentrisan, ali ostati takav onoliko sati nije baš lako. Zahtevan je bio to duel - objasnio je Štajner koliko je teško ostati ledeno smiren dok je svima ostalima oko terena uzavrela krv...


PROČITAJTE JOŠ: Rodik: Nadam se da će svet jednog dana ceniti sve što je Đoković uradio


Kao većina kolega i Štajner je prošao sličan put do glavne stolice na jednom grend slem turniru...


- Kao mlad sam prvo igrao tenis, pa sam bio linijski sudija, da bih glavni postao 1994. ili 1995. "Na stolici" sam oko dve i po decenije. Mnogo sam srećan što se naporan rad isplatio. Dugo sam u ovom sportu, sudio sam već ovakvim igračima i u finalnim borbama. Ali, znate i sami šta znači kada delite pravdu u finalu grend slema - dodao je Štajner.