Neverovatno. Fenomenalno. Epski. Jednostavno, nema dovoljno epiteta i opisa kojim bi moglo da se opiše ono što je viđeno u finalu Vimbldona.


Posle više od pet sati igre, gladijatorske bitke i svega viđenog na terenu Novak Đoković je savladao Rodžera Federera (Švajcarska) - 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (7:4), 4:6, 13:12.


Ono šta je Srbin uradio je zaista fenomenalno. Suočavao se sa porazom, nije bio na onom vrhunskom nivou igre. Imao je Švajcarac dve meč lopte u petom setu pri rezultatu 7:8. Iz svega toga je Novak uspeo da se izvuče i da dođe do pobede!


Bila je to 16. grend slem titula za Novaka, a ukupno petu na londonskoj travi. Uz to je popravio učinak u međusobnom skoru, sada je 26:22.

16:08 - PRVI SET

0:1 - Rodžer je izabrao da servira prvi i meč je započeo osvajanjem gema.

1:1 - U sličnom ritmu uzvraća Novak i sa nulom uzima gem.

1:2 - Poeni sa dužom razmenom su uglavnom pripadali Novaku, ali je na kraju drop-šot poslao u mrežu, pa je Rodžer uspeo da zadrži prednost.

2:2 - Relativno brzo je Novak došao do 40:15, da bi onda ušao u seriju grešaka, Rodžeru je savršeno funkcionisala forhend paralela, što mu je donelo prvo tri izjednačenja, a onda i prvu brejk loptu. Forhend dijagonalu je poslao u aut, što je Novaku dalo dodatno samopouzdanje za izvlačenje iz teške situacije.

2:3 - Krenuo je Novak za nijansu agresivnije, osvojio prva dva poena na servis protivnika, da bi Federer zatim pronašao odličan prvi servis i nije dozvolio brejk šanse.

3:3 - Za razliku od prethodnog servis gema, u ovom je Novak bio znatno sigurniji i rutinski stiže do izjednačenja.

3:4 - Eksresan servis gem za Švajcarca. Srbin bez šanse.

4:4 - Muči se Novak dosta sa ubacivanjem prvog servisa na startu meča. Federer to ne uspeva da iskoristi, pa Đoković dolazi do novog gema.

4:5 - Rodžer je brzo stigao do tri gem lopte, Novak je osvojio dva naredna poena, ali nije uspeo dodatno da zapreti.

5:5 - Započeo je Federer gem savršeno, na sjajan način osvojio prva dva poena u gemu, da bi Novak potom uzvratio na sličan način i dobio tri naredna. Međutim, onda je odservirao duplu servis grešku koja je donela izjednačenje (40:40). Švajcarac je bekhend izbacio u aut, a Đoković i pored znatno slabije igre osvaja gem.

5:6 - Đoković je i dalje previše defanzivan i pored toga je uspeo da dođe do 40:40, ali ne i do prilike da oduzme servis rivalu.

6:6 - Najbolji gem za Đokovića u prvom setu. Lako i brzo je obezbedio taj-brejk.

7:6 - Prvi je mini-brejk napravio Novak i poveo sa 3:1. Nije dugo zadržao prednost, pošto je Rodžer brzo uzvratio istom merom i to dvostruko (3:4). Dobio je naredni poen na svoj servis, ali je Novak zatim vratio mini-brejk. Dva svoja servisa je Đoković dobio i stigao do set lopte na servis rivala (6:5). Rodžer je bekhend poslao u aut, pa je Novak došao do vođstva u setovima (7:5).

16:33 - DRUGI SET

0:1 - BREJK! Drugi set je započeo tako što je Federer oduzeo servis Đokoviću. Novak je u gemu imao i jedno proklizavanje koje je samo dodatno pomoglo Švajcarcu.

0:2 - Dobro je Novak reternirao, ali nije došao ni do prilike da uzvrati brejk. Federer je potvrdio ono što je učinio u prethodnom gemu.

0:3 - BREJK! Dupli brejk u drugom setu. Još jednom Federer oduzima servis Đokoviću i uvećava vođstvo.

0:4 - Federer nastavlja da diktira tempo i da dodatno povećava vođstvo u drugom setu.

1:4 - Đoković konačno uspeva da prekine seriju Federera i da osvoji prvi gem u drugom setu.

1:5 - Napao je Novak i došao do 15:30, ali je Rodžer dobio naredna tri poena i došao na korak do seta.

1:6 - BREJK ZA KRAJ SETA! Federer još jednim brejkom završava set i dolazi do izjednačenja.

17:25 - TREĆI SET

0:1 - Federer je nastavio u sličnom ritmu i osvojio prvi gem u trećem setu.

1:1 - Đoković ne dozvoljava da se dešavanja iz prošlog seta ponove. Osvaja gem na svoj servis, uz veoma loše ponašanje dela publike. Prilikom napravljene duple servis greške su usledili aplauzi nekolicine Rodžerovih navijača...

1:2 - Serija savršeno izgrađenih poena Federera, sa odličnim drop-šotom na kraju za novi gem.

2:2 - Nije Novak još ni blizu onog nivoa igre sa početka turnira, ali uspeva da osvoji još jedan gem na svoj servis.

2:3 - Brz gem za Rodžera. Lako uspeva da zadrži prednost u setu.

3:3 - Znatno bolje odigran servis gem za Novaka. Posle prvog poena koji je pripao Federeru, naredna četiri su pripala Đokoviću.

3:4 - Ponovo Švajcarac servisa odlično i ne daje srpskom igraču ni promil šanse u sedmom gemu.

4:4 - Brz i jednostavan gem, sa samo jednim izgubljneim poenom za Srbina koji dolazi do novog izjednačenja.

4:5 - Imao je Novak šansu, došao je do 30:30 na servis protivnika, ali je Rodžer pronašao rešenje.

5:5 - Uspeo je Novak Đoković da se izvuče iz teške situacije. Spasao je set loptu i izjednačio posle dva časa borbe.

5:6 - Švajcarac nije previše razmišljao o propuštenoj šansi u prethodnom gemu, već je još jednom servirao odlično i prebacio pritisak na srpskog igrača.

6:6 - Novak je obezbedio još jedan taj-brejk.

7:6 - Savršen početak odlučujućeg gema za Novaka. Odmah je napravio brejk i dobio oba poena na svoj servis (3:0). Ubrzo je Novak još jednom oduzeo servis Federeru i stekao vleikih 5:1. Tada je konačno pokazao emociju. Visoko je podigao pesnicu u vis, dovoljno da svi iz njegovog stručnog štaba ustanu. Rodžer je tada uzvratio jedan mini-brejk, a onda osvojio dva poena na svoj servis (5:4). Novak je imao dva servisa za osvajanje seta, kod prvog je Rodžer poslao lopticu u aut (6:4). To je značilo da Srbin ima prvu set loptu, dobar servis, pa izlazak na mrežu za osvajanje trećeg seta!

18:06 - ČETVRTI SET

1:0 - Četvrti set, prvi koji počinje tako što Novak stiže do vođstva.

1:1 - Znatno agresivnije je Đoković započeo gem, došao do 15:30, da bi Federer odigrao nekoliko doličnih poena, uglavnom sa izlascima na mrežu, za izjednačenje.

2:1 - Pokazuje Novak znatno bolju igru u ovom setu nego u prethodnim. Jedan brz i lak gem.

2:2 - Došao je Đoković do izjednačenja, bio blizu brejk prilike, ali je Federer fenomenalnim servisima uspeo da se izvuče.

2:3 - BREJK! Greške Đokovića, čelendž Federera i bekhend koji je na brejk lopti završio u autu. Tako se ukratko može opisati peti gem u kojem je Švajcarac napravio prvi brejk u setu.

2:4 - Federer je potvrdio napravljeni brejk i uvećao vođstvo.

2:5 - BREJK! Još jednom Rodžer oduzima servis Novaku i prilazi na korak do osvajanja seta.

3:5 - BREJK! Posle dva sata i 50 minuta igre je Đoković došao do prve brejk šanse na meču. Prva je otišla u nepovrat, ali je ubrzo stigla i druga koja je pretvorena u gem!

4:5 - Potvrdio je Đoković ono što je učinio u prethodnom gemu i smanjio je zaostatak u setu. Federer će još jednom servirati za set.

4:6 - Ništa od novog brejka. Federer bez izgubljenog poena osvaja gem i šalje meč u peti set.

20:08 - PETI SET

1:0 - Odličan početak odlučujućeg seta za Đokovića. Osvaja prvi gem na svoj servis i dolazi do prednosti.

1:1 - Novak je pripretio, ali nije to bilo dovoljno. Rodžer dobija gem.

2:1 - Došao je Federer do izjednačenja u gemu, ali je Đoković u pravo vreme uspeo da pronađe dobar servis i da se izvuče.

2:2 - Tri brejk lopte su otišle u nepovrat... Pri rezultatu 15:30 je Federer odservirao as, ali je sudija u stolici odmah uzviknuo da je loptica dokačila mrežu i da se poen ponavlja. Novi poen je pripao Srbinu što je značilo i da ima dve brejk lopte. Prvu je poslao u aut. Kod druge je Rodžer promašio prvi servis, ali je potom odigrao vrhunski poen za izjednačenje tako što je uhvatio Novaka na "krivoj nozi". Nije Novak imao nikakvu reakciju posle propuštenih šansi. Dobio je još jednu. Ali, as Federera je i to sprečio. Naredna dva poena su pripala Švajcarcu.

3:2 - Malo je nedostajalo da Đoković od gotovog napravi veresiju. Brzo je stigao do 40:0, da bi onda svojim greškama pomogao Federeru da izjednači. Ipak, dobar servis u pravom trenutku mu je pomogao da osvoji gem i spreči rivala da dođe do novih šansi za brejk.

4:2 - BREJK! Sa dve izbačene loptice u aut je Federer započeo šesti gem. Osvojio je poen na mreži zatim, da bi onda usledio bekhend u autu za dve nove brejk šanse. Drugi servis, ali Novak kod prve šalje lopticu u mrežu iz riterna. Druga je konačno iskorišćena! Izašao je Rodžer na mrežu, a Đoković perfektnom bekhend dijagonalom osvojio poen!

4:3 - BREJK! Uzvraća Federer odmah istom merom. Na 30:30 je Đoković imao duplu servis grešku, potom i drugi servis. Delovalo je da je psihološka prednost u gemu na strani Švajcarca, ali je on onda napravio nekarakterističnu grešku i uzvratio poklon Srbinu. Uz veliku pomoć sreće i mreže je Rodžer zatim stigao do nove brejk šanse. Drugu je iskoristio.

4:4 - Imao je Novak 15:30 i dve odlične šanse da dođe do brejk prilika. Nije ih iskoristio. Dovoljno za Federera da se izvuče i uz veliku pomoć mreže izjednači.

5:4 - Gem je počeo tako što je Rodžer osvojio poen i podigao publiku na noge, koja većinski navija za njega. Ipak, završio se tako što ga je Srbin osvojio i u potpunosti prebacio pritisak na protivnika.

5:5 - Bilo je 30:30, pritisak je u potpunosti bio na Federeru. Odlučio je da napadne, izašao je na mrežu, dobio poen, posle čega je Novak bekhend poslao u aut.


6:5 - Uz duplu servis grešku i dosta problema sa ubacivanjem prvog servisa Đoković je osvojio gem.

6:6 - Ponovo je pritisak bio na Švajcarcu, bilo je 15:30, da bi Federer zatim dobio dva poena. Usledio je izlazak na mrežu gde je forhend izbacio daleko u aut (40:40). Rodžer je dobio naredni poen, ali je Novak zatim odličnim smečom ponovo izjednačio. Federer je na to odgovorio asom, pa još jednim sjajnim servisom za izjednačenje.

7:6 - Ponovo će Federer servirati za opstanak u meču. Još jedan odličan servis gem za Đokovića u momentu kada je semafor pokazao da meč ulazi u peti sat igre...

7:7 - As udarcima Rodžer stiže ekspresno do izjednačenja.

7:8 - BREJK! Federer je kaznio neiskorišćene prilike Đokovića i oduzeo mu servis. Serviraće za pobedu.

8:8 - BREJK! Dve meč lopte je imao Federer, ali je Novak uspeo da se izvuče iz toga. Prvo perfektnim pasing-šotom, a onda velikom greškom Rodžera. Igra se i dalje!

9:8 - Skoro perfektan gem Đokovića za novo vođstvo u petom setu. Pritisak je ponovo na Federeru.

9:9 - Dobio je Novak prvi poen, ali su naredna tri u gemu pripala Rodžeru.

10:9 - Drama u Londonu se nastavlje. Odličan servis gem Đokovića za novo vođstvo.

10:10 - Muke Federera sa pogađanjem "čelendža" su se nastavile, promašio je svaki put. Ipak, čak i pored toga je uspeo da dobije gem i da izjednači.

11:10 - Hrabrost se isplatila. Pri rezultatu 30:30 je Novak rizikovao na drugi servis, dobio poen, pa zatim i gem.

11:11 - Nije Federer briljirao u ovom gemu, ali je i to bilo dovoljno da ga osvoji i da produži meč.

12:11 - Brzo je Novak stigao do 40:0, da bi Federer zatim dobio tri naredna poena i izjednačio (40:40). Sudija je zatim uzviknuo aut, Federer je tražio novu proveru i ovog puta je pogodio za brejk loptu. Đoković je razgovara osa Štajnerom, objašnjavao da je prekasno tražen "čelendž", ali to nije ništa promenilo. Usledilo je iznenađenje i servis/volej igra, koja je dala rezultat. Novak je dobio naredni poen, da bi Rodžer ponovo uz veliku pomoć vrha mreže izjednačio. Đoković je promašio prilikom traženja "sokolovog-oka", što je značilo da Rodžer ima novu brejk loptu. Ponovo je odlučio da rizikuje, izašao je na mrežu i dobio poen, pa gem čime je obezbedio i taj-brejk, koji se prema novim pravilima igra ukoliko rezultat bude 12:12 u petom setu.

12:12 - Prvi put u istoriji Vimbldona će pobednika odlučiti 25. gem u petom setu. Federer je bez izgubljenog poena izjednačio.

13:12 - Prvi je do mini-brejka stigao Đoković kada je Federer forhend na mreži poslao u aut. Potom je sa dva servisa potvrdio učinjeno (4:1). Mogao je Novak možda i do novog poena na servis protivnika, ali se okliznuo u bitnom trenutku. Federer je dobio oba poena na svoj servis (4:3). Serija fenomenalnih poteza Đokovića nagrađena sjajnom bekhend paralelom za tri meč lopte (6:3). Sudija je tada spasao Federera, uzviknuo je aut na dobru loptu Đokovića, kada je Rodžer poslao lopticu u aut. nije ga to spasilo par sekundi ranije kada je lansirao lopticu u vazduh. Novak je šampion Vimbldona!