OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI": PARIZ


VELIKA nadanja, očekivanja, želje i planovi odleteli su u polufinalu Rolan Garosa sa pariske šljake, oduvani zajedno sa tucanom crvenom ciglom u naletu oluje "Migel". Koliko je vetar bio jak, pokazuje i podatak da je, u momentima kada je počeo meč između Novaka Đokovića i Dominika Tima, u blizni obale na Atlantiku stradalo troje spasilaca u potrazi za jednim mornarom, a da je u subotu ujutro, kada je meč nastavljen, iz korena iščupano drvo koje se zatim obrušilo na ulični stub sa rasvetom, koji teško povredio čoveka na pariskom trgu Staljingradske bitke.


Na stadionu "Filip Šatrije" vodila se u tom trenutku neka druga bitka, teniska, u kojoj je kao pobednik izašao mladi Austrijanac i tako Novaka ostavio bez dosanjanog sna o drugom osvajanju četiri grend slema zaredom. Imao je Nole dobru priliku, dizao se i vraćao, ali uvek nekako zaostajao za svojim protivnikom.


PROČITAJTE JOŠ: Đoković: Nikad nisam igrao u gorim uslovima!


U nekim trenucima, Đoković je gubio gotovo dobijene poene. Neki će to pripisati umoru, drugi kvalitetu protivnika, treći vremenskim prilikama, četvrti nedostatku sreće, peti velikom ulogu polufinala. Svi su, pomalo, u pravu. Igrao je Novak u završnici turnira dan za danom, namerio se na prošlogodišnjeg finalistu, borio se sa vetrom i kišom, malo je nedostajalo da nec presudi drugačije, silno je želeo duel s Nadalom.


Neko će reći da su vremenski uslovi isti za obojicu tenisera, što je sasvim tačno. Bolje se snašao Tim, pokazao više odlučnosti i koncentracije, a to je istakao i sam Đoković čestitajući rivalu na pobedi.


PROČITAJTE JOŠ: Poslednje mučenje s kišom


Tim je očigledno sjajan na šljaci. Pokazao je to i danas protiv Nadala i nije ništa neobično izgubiti od četvrtog igrača na svetu.

Kako god da nama to subjektivno izgledalo da je Novakovih grešaka možda bilo previše, činjenica je da je meč odigran u gotovo egal maniru, što pokazuje i sam rezultat, s gotovo podjednakim brojem osvojenih gemova, posle više od četiri sata igre u pet setova.


A uslovi su posebna priča. Iako se o njima prethodnih dana dosta pisalo, zaslužuju da još jednom budu pomenuti. Krajnje je čudno kako bar centralni stadion na pariskom grend slemu i dalje nema pokretni krov. Istina je da su organizatori dugo razmatrali nekoliko projekata za bolje uslove na Rolan Garosu među kojima je bio i onaj kasnije odbačeni da se presele kod Diznilenda, istina je da je odluka da se proširi postojeći kompleks doneta tek 2011. godine, istina je da su organizatori posle toga imali mnogo sudskih peripetija da dobiju deo Botaničke bašte, ali je, takođe, i istina da uskoro ulazimo u treću deceniju 21. veka i da je ovako grandiozan turnir morao sebi odavno da priušti krov.


PROČITAJTE JOŠ: RAFA VLADAR PARIZA: Nadal 12. put osvojio Rolan Garos


Konačno, konstrukcija teška polovinu Ajfelove kule biće montirana za sledeći turnir, i ako prođe testiranja i dobije upotrebnu dozvolu, biće na raspolaganju od 2020.


Što se samog tenisa tiče, Novaku sada ostaju trava i beton, u drugoj polovini godine, kada brani veliki broj poena, ali i po pravilu, pokazuje bolje rezultate. Prvo mesto na svetu još niko ne može da mu oduzme.