KADA Kevin Anderson i Džon Izner budu ušli u seriju gemova bez izgubljenog servisa, pred kraj petog seta će se zapitati - po kom pravilu sad igramo? As mašine “belog sporta” su višesatnim okršajima na najvećim turnirima naterali organizatore da menjaju propozicije, pa sada na sva četiri slema važe drugačiji “zakoni” kada na semaforu stoji 2:2 i 6:6.

Tako su igračima servirane odluke o tri vrste taj-brejka, a samo Rolan Goras i dalje nema “produžetak” u petom setu, nego se borba nastavlja na razliku. Na Australijan openu od 2019. igraće se super taj-brejk na deset poena, u Njujorku ostaje onaj standardan do sedam (ili na dva poena razlike), dok se na Vimbldonu taj-brejk igra samo ako rezultat u petom setu stigne do 12:12...

PROČITAJTE JOŠ: POSLE VAJDE I FIL GRIČA: Amanović se vratio u Novakov tim

Polufinale Otvorenog prvenstva Engleske između Iznera i Andersona oteglo se do 26:24 u odlučujućem setu. Južnoafrikanac dva dana kasnije u finalu protiv Đokovića nije imao snage ni da potrči, a Amerikanac je 2010. bio deo najdužeg meča u istoriji tenisa, takođe na travi Ol Ingland klaba. U prvom kolu savladao je Nikolasa Maua posle 70:68 i 11 sati tenisa igranog u tri dana.

Čak i tradicionalisti sa Vimbldona su popustili pod brojnim pritiscima da se uvede taj-brejk u petom setu, ali ne posle 6:6, već na 12:12. Rolan Garos nema nameru da menja pravila, ali u Australiji se od 2019. više neće igrati na razliku.

PROČITAJTE JOŠ: Novak sa decom u srpskoj crkvi u Nici (FOTO)

- Konsultovali smo igrače, bivše i sadašnje, komentatore, menadžere i TV analitičare da li žele da se igra na razliku u petom setu ili ne - rekao je direktor Australijan opena Kreg Tejli. - Odlučili smo se za taj-brejk do desetog poena, posle 6:6 u završnom setu, kako bi navijači i dalje imali epske duele. Duži taj-brejk daje mogućnost da se desi poslednji preokret, ali i da se umanji servis-dominacija koja je nekada ključna u kraćem taj-brejku. Verujemo da je ovo najbolje rešenje i za aktere na terenu, i za navijače širom sveta.