Međunarodna teniska federacija (ITF) saopštila je danas da su odluke sudije finalnog meča u ženskoj konkurenciji na Otvorenom prvenstvu SAD Karlosa Ramosa u skladu sa pravilima, kada je kažnjavao američku teniserku Serenu Vilijams.

Vilijams je tokom finala Ju Es opena u subotu nazvala Ramosa "lopovom", pošto joj je oduzeo poen jer je slomila reket, upozorio je da je prekršila pravila o "koučingu" i oduzeo joj gem posle žestokih uvreda koje mu je uputila.

Titulu je osvojila Naomi Osaka iz Japana pobedom od 6:2, 6:4, a organizatori su kaznili Vilijams sa 17.000 dolara zbog kršenja tri pravila.

PROČITAJTE JOŠ: Đoković brani Serenu: Sudija nije morao da je kazni

Ona je posle meča rekla da je seksistički to što joj je oduzet gem, pošto se to u muškoj konkurenciji nikada ne bi dogodilo.

ITF je saopštio da se Ramos u svakom trenutku ponašao profesionalno.

- Jasno je da će ovaj incident izazvati debatu. U isto vreme, važno je setiti se da je gospodin Ramos obavljao svoj posao u skladu sa pravilima. Njegove odluke su u skladu sa pravilima i potvrđene su kroz odluku Ju Es opena da se kazni gospođa Vilijams za tri prekršaja - navodi se u saopštenju ITF.

PROČITAJTE JOŠ: SERENA OPTUŽILA RAMOSA ZA SEKSIZAM: Nastaviću da se borim za ženska prava u tenisu

Osvajačica 23 grend slema ima podršku Svetskog udruženja teniserki, VTA.

- VTA veruje da ne bi trebalo da postoje razlike u standardima tolerancije za emocije koje izraze žene i emocije koje izraze muškarci. Mi ne verujemo da je to urađeno - rekao je izvršni direktor VTA Stiv Sajmon.

Vilijams na kraju meča nije želela da se rukuje sa Ramosom. Ona je kao finalistkinja Ju Es opena zaradila 1,85 miliona dolara i kazna će joj biti odbijena od te nagrade.