DOBIO je teniser BiH Mirza Bašić šansu da kao “laki luzer” uskoči u glavni žreb Rodžers kupa i priliku da odmeri snage sa Đokovićem. Dobio je i Novakove stare patike da u njima igra, jer je naknadni poziv dočekao nespreman. Ali oprema nekada prvog igrača sveta nije mu donela prolaz u narednu rundu – na kraju 6:3, 7:6 za Novaka, koji će u drugom kolu u sredu igrati sa dobitnikom specijalne pozivnice Kanađaninom Peterom Polanskim (121. na ATP).

Poslednji trenutak doneo je promenu Đokovićevog rivala na startu turnira u Torontu, jer je Hjeon Čung morao da odustane zbog povrede leđa. Sa Bašićem je prvi put u karijeri ukrstio reket i stigao je do trijumfa bez većih problema, uz veliku pomoć prvog servisa. Presudan momenat prvog dela igre bio je šesti gem, u kome je uspeo da oduzme servis protiviku i tako obezbedi zalihu za nastavak seta. U drugom se ponovila slična situacija, Novak je u sedmom gemu došao do brejka, ali je greškama dozvolio protivniku da napravi ri-brejk i vrati se u igru.

Završnica je morala da bude rešena u taj-brejku, u kome Đoković nije doveo pobedu u pitanje nijednog trenutka. Nije bio na najvišem nivou, ali to i nije moglo da se očekuje na prvom meču još od trijumfa na Vimbldonu. I to na potpuno drugačijoj podlozi. S obzirom na to da ne brani nijedan bod na ovom turniru, svaka pobeda je samo plus.