Proslavljeni teniski stručnjak i čovek koji je jedan od glavnih sinonima za „beli sport” Nikola Pilić nema ni trunku sumnje kada je u pitanju saradnja Novaka Đokovića i Borisa Bekera.

- Ovo im je bilo prvo zajedničko takmičenje, ne možete odmah da donesete odluku i da procenite da li je to dobro ili ne. Dajte im bar pola godine, pa tek onda možemo da donosimo ocene o tome da li je njihova saradnja dobra ili ne - rekao je Nikola Pilić na početku razgovora za „Sport”.

Legenda ovog sporta se osvrnula i na saradnju drugih tenisera.

- Pa da li to znači da je rad Stefana Edberga i Rodžera Federera pun pogodak samo zato što je Švajcarac prošao dalje, jednostavno, rezultati ne mogu da se vide odmah.

Veliki broj stručnjaka najveću zamerku ima na to što Beker za razliku od igračkog, nema trenersko iskustvo.

- To ništa ne znači, pa setite se recimo fudbala i 1990. godine kada je Franc Bekenbauer preuzeo reprezentaciju, svi su rekli da nema iskustva, a on im je vratio osvajanjem Svetskog prvenstva. Potrebno je da treneri zna da pripremi igrača na ono što ga očekuje i da je prošao kroz to. A Beker je definitinvo prošao kroz sve, osvajao je gren slem titule, bio prvi na svetu, zna pravi put. Pored toga, zaista ga dobro poznajem i uvek je bio lukav i pametan i uveren sam da može da pomogne Novaku.

Svi su bili šokirani porazom našeg najboljeg tenisera u četvrtfinalu Australija opena, a izuzetak nije ni Pilić.

- Dogodilo se nešto što niko nije očekivao. Ipak, svako ko je gledao meč mogao je da vidi da je to u mnogome bilo zbog odlične igre Vavrinke. Tokom celog meča je igrao veoma dobro i nije dao pravu priliku Noletu.

Stekao se utisak da je možda Srbin bio previše pasivan u određenim momentima.

- Ne bih se složio sa tim, pogledajte kako je igrao Švajcarac, sve vreme je slao duboke lopte na osnovnu liniju i nije davao priliku našem igraču da bude agresivniji. Ipak, meni je čudno bilo da je većinu poena u kojima je bila duža razmena udaraca dobijao Stanislas, a ne Nole, jer svako ko gleda njegove mečeve zna da su za našeg asa karakteristični baš ti poeni, tako lomi protivnike - objasnio je Pilić.

Na kraju tog duela, Đoković je u odlučujućim poenima napravio neke jeftine greške.

- Pred sam kraj duela kod 8:7 i 30:30 je napravio dve greške koje gotovo da nikada ne pravi, ali i to se dešava. Jednostavno, ni on, a ni drugi teniseri nisu mašine, moraju i oni nekada da pogreše.

Posle ispadanja iz Melburna, Nole će da izgubi i veliki broj poena koji su veoma značajni za povratak na prvo mesto.

- Naravno da bismo svi, a ja prvi, voleo da je Novak igrao u finalu, ali ljudi moraju da shvate da ne može to stalno da se dešava. Što se trke tiče, izgubiće poene, ali ne verujem da će to mnogo da utiče. Setite se samo koliko je turnira prošle godine osvojio Rafael Nadal, tako da će on morati dosta da se pomuči da ih odbrani i to je Noletova šansa. Otprilike od marta, pa negde do septembra Španca očekuje odbrana titula i apsolutno nemam sumnje da će Srbin to da iskoristi i da se vrati tamo gde pripada.

Iskusni stručnjak je u karijeri čak pet puta osvajao Dejvis kup, a bio je savetnik Bogdanu Obradoviću 2010. godine kada je Srbija podigla pehar najvećeg timskog takmičenja. Našu selekciju uskoro očekuje i meč protiv Švajcarske u Novom Sadu, a najveće pitanje je hoće li Đoković biti sa timom.

- Voleo bih da igra, ali iskreno gotovo da sam siguran da neće. Meč dolazi u veoma nezgodno vreme, jer oni imaju veoma zgusnut raspored i moraju da odmore malo. Pored toga, morao bi da pređe sa otvorenih terena u dvorane, tako da čisto sumnjam. Ukoliko ne bude mogao, šanse reprezentacije će biti umanjene, ali nikad se ne zna - poručio je „stari lav” Nikola Pilić.