Svet je dobio novog šampiona u Pekingu. U finalu Mundobasketa Španija je savladala Argentinu - 95:75 (23:14, 20:17, 23:16, 29:28).


“Crvena furija” je bila furiozna. Od starta su igrali onako kako su želeli, Mark Gasol je pod košem zaustavio pokretačku snagu rivala Luisa Skolu, a njegovi saigrači su imali odgovor na agresivnu odbranu.


“Gaučosi” su se koliko-toliko držali na prihvatljivom zaostatku sve do početka treće deonice (43:33), ali je onda usledila serija Španaca od 12:0 koja je i definitivno raspršila bilo kakve snove o velikom preokretu (55:33). Nisu se Argentinci predali, pokušali su u nekoliko navrata u četvrtoj deonici da se vrate u igru, ali je razlika bila prevelika.


PROČITAJTE JOŠ: FURNIJE SREĆAN ZBOG BRONZE NA SP: Nismo želeli da se osećamo grozno kao Australijanci


Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Riki Rubio sa 20 i Serhio Ljulj sa 15 poena, dok se na drugoj strani istakao Gabrijel Dek sa 24 poena.


Ovo je drugo zlato za Španiju pošto su prethodni put najbolji bili 2006. godine kada su u Japanu savladali Grčku (70:47).


LEGENDE UZ TEREN

Utakmicu su tik pored terena pratile mnoge legende poput Oskara Šmita, Kobija Brajanta, Manua Đinobilija, Tonija Parkera, Krisa Boša, Derika Rouza...