SREĆAN kraj argentinske bajke ili povratak na tron po mišljenju mnogih nikad slabije Španije? Odgovor na ovo pitanje dobićemo danas po podne, kada sudija odsvira kraj finalnog duela Svetskog kupa koji počinje od 14.00.

Očekuje se da naklonost neutralnih ljubitelja košarke prevagne na stranu simpatičnih Argentinaca, koji su najveće iznenađenje prvenstva. Glavni junak u toj bajci Gaučosa je Luis Skola. Sa 39 godina proživljava novu mladost i, nakon što je predvodio svoju ekipu protiv Srbije i Francuske, ima priliku da u vitrine stavi i trofej svetskog šampiona, pored onog olimpijskog iz 2004.

- Osećam se dobro, veoma sam srećan i uzbuđen. Veoma je zanimljivo igrati sa ovom ekipom, pobeđujemo, i to je uvek zabavno - rekao je Skola. - Vidim dosta sličnosti sa onim ekipama iz 2002. i 2004, ali da li to znači da ćemo da uzmemo sve? Ne znam. Već smo osvojili srebro, ali da li ćemo uzeti zlato? Ne znam, ali deluje da smo blizu toga.

Skoli će pomagati pre svih Fakundo Kampaco koji ima odličan turnir iza sebe, a odmah zatim Dek, Vildoza, Laprovitola i ostali koji su do sada odlično ispunjavali svoje zadatke.

Na drugoj strani čeka Španija, koja se, po mišljenju mnogih, provukla protiv Australije u polufinalu, ali je takođe veoma iskusna ekipa koja je dugo na okupu. Ekipom diriguje Riki Rubio, Mark Gasol se pita oko svega na unutrašnjim pozicijama, kako u napadu tako i u odbrani. Serhio Ljulj će svojom ludačkom energijom u tranziciji gledati da iskoristi svaku priliku, dok su za "prljave" poslove zaduženi Viktor Klaver i Rudi Fernandez.

GASOL: VREDELO JE!

Mark Gasol je nakon trilera sa Australijom bio vidno raspoložen.

- Znao sam da neće biti lako, ali vredelo je! Nije samo zbog toga što ćemo igrati u finalu, već i zbog toga što možemo da prosledimo mlađim naraštajima lojalnost i zalaganje nacionalnom timu. To su vrednosti kojima smo mi učeni.