OD IZVEŠTAČA "NOVOSTI": FOŠAN

UTAKMICE, treninzi, vežbe u teretani, timski sastanci, masaže, fizioterapije... Raspored obaveznih aktivnosti reprezentativaca, gust kao naseljenost Guangdong provincije u kojoj se nalazi Fošan, ostavlja samo male oaze slobodnog vremena za lekovito pročišćenje misli od košarkaških tema.

"Novosti" su danas provirile u zonu izvan sportske rutine srpskih asova na Svetskom prvenstvu u Kini. Hotelska teskoba izvela je u šetnju veliku grupu naših igrača, iako se protezao još jedan dan sa osećajem da na temenu nosite užareno nebo.

Kapiten Miroslav Raduljica, košarkaš Đangsu dragonsa i "Kinez" u srpskim redovima, poveo je družinu do obližnje "Starbaks" kafeterije. U klimatskim uslovima južne Kine, najpribližnijim kuvanju na pari, poimanje blizine poprimi sasvim drugačiji oblik.

PROČITAJTE JOŠ: ĐORĐEVIĆ POSTAVIO PITANjE ČELNICIMA FIBA: Da li je ovo dobro za košarku? (VIDEO)

SLIKA VAŽNIJA OD RIVALSTVA GOSTI hotela "Hilton" ne opsedaju naše reprezentativce, članovi pratećeg osoblja srpskog tima kažu nam da većina ne zna da se u Kini održava Svetsko prvenstvo košarkaša. Naravno, uvek ima lovaca na sliku sa asovima. Juče je to bila grupa italijanskih navijača, koja je s velikim uzbuđenjem pozirala za fotografiju sa Nemanjom Bjelicom. "Azuri" su najteži protivnici plavih u grupi, ali se rivalstvo zaboravlja kada naletite na priliku za sliku sa NBA igračima.

- Prošetali smo do tamo, a vidite kako smo se vratili - kaže nam Marko Gudurić po izlasku iz rashlađenog automobila pred ulazom u hotel "Hilton", u kojem su smešteni učesnici grupe D Mundobasketa.

Pešačenje u jednom smeru bilo je dovoljno i Bogdanu Bogdanoviću, Vladimiru Lučiću, Stefanu Joviću, Marku Simonoviću i Stefanu Birčeviću.

- Uskoro stižu Beli i Radulja. Oni se vraćaju peške - imenuje Jović najotpornije na vruću, lepljivu smesu koja svom težinom pritiska Fošan.

Samo nekoliko minuta kasnije, u hotelski lobi stižu Nemanja Bjelica i Raduljica. Srpski centar navikao je na kineske bezbednosne procedure, spušta torbicu na traku za skeniranje i produžava na ručak.

Na jelovniku nacionalnih timova su i zapadnjačka i istočnjačka kuhinja.

- Prve večeri bili su nam servirani i puževi - priča nam Nikola Milutinov, dok u lobiju sedi sa Davorom Ristovićem, nekadaššnjim direktorom Crvene zvezde, a sada članom menadžerske agencije "Oktagon", koja zastupa centra Olimpijakosa. - Rekli su nam da je za ovu kinesku provinciju specifično da jedu sve: zmije, pacove... Hrana u hotelu je dobra. Posluže običnu pastu, pa dodajete sami priloge koji vam odgovaraju.

Davor Ristović i Nikola Milutinov

Fudbalski turniri u video-igri FIFA redovna su zanimacija srpskih reprezentativaca tokom velikih takmičenja. Ne i u dalekoj Kini, zbog greške u koracima...

PROČITAJTE JOŠ: BJELICA IGRA PROTIV FILIPINA: Nisam ništa propustio, možda mi treba malo da uđem u ritam (VIDEO)

- Niko nije poneo "soni plejstejšn". Tu smo se opasno zeznuli, dobro bi nam došao u slobodno vreme - kaže Milutinov.

Po razočaranju u glasu pretpostavljamo da je Nikola vrhunski fudbaler sa džojstikom. Pominjemo mu "tvit" Nemanje Nedovića, da će mu, osim dresa reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kini, nedostajati i prilika da "dere" saigrače u FIFA igrici.

Nemanja Bjelica sa Vladimirom Preradovićem, izveštačem "Novosti" Foto "Novosti"

- Ma, samo se hvali. Pobeđivao sam ga kad smo bili na Evropskom prvenstvu pre četiri godine.

Rukavica je bačena za fudbalski dvoboj na nekom drugom mestu i u neko drugo vreme, dok se iz daljine primiče monsunska oluja. Priču o košarci ostavljamo za popodnevni trening pred današnju utakmicu sa Filipinima.