SVE teške i komplikovane prepreke budu zaboravljene ili bar potisnute, kada priča ima lep kraj. Baš tako je i u ovogodišnjem životnom filmu Sonje Petrović. Kada je tokom priprema selektor Marina Maljković rekla da neke devojke igraju na sopstvenu odgovornost, ugrožavajući karijere, mnogima je pred očima bila slika našeg krila, zbog brojnih problema sa povredama u prošlosti.


Sada, kada se sve završilo na najlepši mogući način, sa bronzanom medaljom oko vrata, vratili smo se upravo na tu izjavu.


- Nekako bolje je bilo da ostane među nama, da se zna samo u ekipi, a ne i u javnosti. Kada se kaže naglas i kad sve to ode u javnost, onda postane stvarno i realno - priznaje Sonja u razgovoru za "Novosti". - Ja sam želela da verujem da to nije tako, sela sam sa stručnim štabom i dogovorila se. Bilo je pitanje da li ću sve izdržati, ali kontrolisali smo celu situaciju i moj rad. Iznenadila sam sebe, tim nije osetio posledice i sad kad je došla bronza znam da je vredelo.


PROČITAJTE JOŠ: MEDALjA I MARINI IZMAMILA OSMEH: Crvendakić, Milić i Stanaćev o putu ka evropskoj bronzi


PREVIŠE SMO SAMOKRITIČNE POSLE 11. mesta na EP 2017, potom i propuštenog SP, bila je prisutna doza straha pred ovo takmičenje.
- Nismo bile preterano optimistične, ali znale smo da ako smo zdrave, možemo da napravimo nešto. Bile smo preterano nezadovoljne i samokritične posle grupne faze, a imale smo tri pobede. Posle smo žalile zbog poraza od Španije, a ispostavilo se da su oni otpor jedino osetili od nas. A mi i dalje sumnjamo u sebe. Sad shvatam da smo preterivale.

Svaku pobedu i poraz na prvenstvu doživljavala je veoma emotivno, činilo se sa strane više nego ikad.


- Kad fizički nisi potpuno spreman, mnogo više te sve stvari pogađaju. Emocije rade na najjačem nivou i mnogo lakše čovek "pukne".


Vratila se Petrovićeva i na početak sezone, kada nije mogla da zamisli da će rasplet svega biti pozitivan.


- Veoma teška je godina iza mene. Da su me u septembru moji najbliži pitali hoću li sve ovo izdržati, ne verujem da bi odgovor bio pozitivan. Imala sam i sreće, da se na kraju sve završi kako treba. Napokon mogu da se odmorim i opustim.


Došlo je vreme da proživi lepe trenutke i van terena. Uskoro će se udati za reprezentativca Srbije u veslanju, Miloša Vasića, koji joj je ogromna podrška bio i tokom šampionata.


- Čeka me malo duži odmor, moram posle da idem i na operaciju kolena, tako da sam sa klubom (španskom Đironom) dogovorila da dođem kasnije. Želimo Miloš i ja da uživamo zajedno, da živimo malo i kod kuće, a ne stalno po inostranstvu i po prvenstvima, pripremama. Uglavnom smo sve stvari vezane za svadbu završili do maja, a sad ja imam vremena da se posvetim sitnicama.PROČITAJTE JOŠ: ŠPANIJA ODBRANILA TITULU ŠAMPIONA: Sonja Petrović u idealnoj petorci


Kad se okrene i pomisli na prvenstvo, tri utiska ostala su urezana u sećanje.


- Prvi definitivno naše zajedništvo i način na koji smo se posle poraza od Španije, zbližile više nego ikad ranije. Drugi, Ana Dabović, koja kao jedan od lidera odluči da igra polufinale sa polomljenom rukom. Bila je spremna da žrtvuje zdravlje zbog ekipe. I treći, za kraj, sigurno Marinin povratak. Pokazalo se da nas ona ipak, najbolje poznaje - zaključila je Petrovićeva.


POKAZALE SMO DRUGIMA PUT

VEĆ dugo Sonja igra vrhunsku košarku, pa je vrlo kompetentna da razjasni koliko je za rezultat bitan kvalitet, a koliko želja i energija.

- Nekada u ženskoj košarci volja i energija mogu mnogo toga da nadomeste. Mi smo ekipa koja igra sa velikom željom i onda uspevamo da pariramo i timovima sa više vrhunskih igračica. Mislim da smo mi zapravo i pokazale ekipama poput Velike Britanije, da i to može da bude pravi put ka vrhu, a ne sam suvi kvalitet.