IZBOR za prvog čoveka FIBA Evrope održaće se u subotu u Minhenu. Kandidati za tu poziciju su trenutni predsednik Turčin Turgaj Demirel, Belgijanac Siril Kumans i naš predstavnik, generalni sekretar KSS Dejan Tomašević.


Neposredno pre dana odluke, Demirel se obratio zvaničnim saopštenjem, u kome je oštro osudio to što Košarkaški savez Turske, koji vodi Hidajet Turkoglu na izborima daje podršku Tomaševiću.


- U situaciji kad je tu i jedan turski predstavnik, nečuveno je da savez te zemlje podržava drugoga. Naročito kad je taj predstavnik posvetio život turskoj košarci i njen Savez učinio jednim od najjačih u svetu. Išli su dotle da su ostalim savezima slali pisma u kojima traže da se Tomašević podrži na izborima, ubeđivali su ih da se ujedine protiv mene - navodi se u saopštenju Demirela.


Ove godine se završava petogodišnji mandat Demirela na mestu predsednika FIBA Evrope. On je ubeđen da Savez Turske ima veze i sa samom idejom da se Srbin prijavi za izbor.


- Iza Tomaševićeve kandidature stoje Turkoglu i Košarkaški savez Turske. Oni su ga ubedili da se kandiduje za prvog čoveka i podržavaju ga.