NA svom debiju na fajnal-foru Evrolige, prošle godine sa Žalgirisom, zaustavljen je u polufinalu. Ove sezone, sa Efesom, otišao je korak dalje, ali se u bici za prvu najveću klupsku titulu isprečila nepobediva moskovska armija. Ipak, 25-godišnjeg srpskog plejmejkera Vasilija Micića sigurno čeka još prilika za uspon na sam vrh evropske košarke.

- Mislim da nisam odigrao toliko lošu utakmicu koliko sam promašivao šuteve - priča as Efesa posle poraza u finalu fajnal-fora od CSKA (83:91). - Neki su možda bili ishitreni, jer sam pokušavao da se uvedem u svoj ritam. Možda sam mogao više da idem na koš, kako to kažu treneri. Lekcija koju moram da naučim, da imam malo više smirenosti. Ne mogu sebi previše da zamerim, jer sam prvi put bio u ovoj situaciji.

PROČITAJTE JOŠ: EFES NIJE USPEO: CSKA je šampion Evrope!

JOŠ NISAM SPREMAN ZA NBA MEDIJI su preneli da je italijanski trener Etore Mesina, pomoćnik Grega Popovića u San Antoniju, rekao da je Micić igrač za NBA.
- Mislim da još nisam spreman. Pokušavam da budem objektivan, osetim kad je trenutak da pređem na viši nivo, ali u ovom trenutku ne osećam da je vreme za NBA. Moram da odigram bar još jednu sezonu u Evropi na ovom nivou, jedna nije dovoljna.

Vasa sportski priznaje da su "armejci" zasluženo krunisani osmi put u istoriji kluba.

- Imali su izvanredno individualno veče, svako ko je ulazio u igru sjajno je šutirao. Svaki put kad smo pomislili da smo tu negde, pogađali su bitne šuteve. Bez obzira na to koliko novca ulažu u ekipu, pokazali su da im je glavna stavka karakter. Zbog toga su pobedili. Jednostavno, ono što smo pružili nije bilo dovoljno u ovom finalu.

Kaže da sada zna šta je potrebno da bi se došlo do finalnog turnira, ali i šta je neophodno za titulu.

- Najviše bih voleo da ostanemo u ovom sastavu, jer mislim da je za osvajanje trofeja neophodan i kontinuitet. Timovi koji poslednjih godina osvajaju trofej Evrolige igraju četiri-pet godina zajedno, uz male promene. Nadam se da ćemo naredne sezone imati priliku da podignemo pehar Evrolige.

Prethodne godine je bio treći u Evropi, ove drugi, sledeće...

PROČITAJTE JOŠ: ATAMAN O SRPSKOM PLEJU: Micić je doveden da ulazi sa klupe

- Dug je to put. Biti učesnik fajnal-fora je nešto stvarno posebno, u ova tri dana stekneš iskustva kao za jednu celu sezonu. Idem korak po korak.

Trener i saigrači su i na fajnal-foru u Vitoriji verovali Micićevim liderskim kvalitetima.

- Način na koji sam igrao čitavim tokom sezone pokazuje da ništa nije slučajno. Šutevi tokom utakmica su isti kakve vežbam na treninzima. Imamo i dosta slobode u igri...

Micića i Efes sada očekuje plej-of u Turskoj, prvi protivnik je Banvit.

- Neće biti lako, plej-of Turske je možda i najkvalitetniji posle španskog. Fenerbahče će biti veoma motivisan da nam se u polufinalu revanšira za poraz na fajnal-foru, ali prvo mi da prođemo Banvit...