DOBRO je što se završilo. Prva misao direktora ABA lige Krešimira Novosela, koji za "Novosti" govori o nesportskom aspektu finalne plej-of serije Crvene zvezde i Budućnosti, odgovornosti klubova, ali i menadžmenta regionalne lige. Otkriva i šta se dešavalo tokom jednosatnog prekida pre početka pete utakmice, izazvanog napadom navijača crveno-belih na gostujuće igrače odmah po njihovom izlasku na teren.


- Neke stvari su prevazišle sport, nemaju veze sa normalnim relacijama. Odnos Crvene zvezde i Budućnosti je sve samo nije normalan. Da bismo ubuduće izbegli ovakve scene, neophodno je da taj odnos vratimo u normalne tokove.


PROČITAJTE JOŠ: Kol: Navijači Budućnosti nisu upadali na teren i dirali igrače

IMA ŠANSE ZA POZIVNICU, ALI... CRVENA zvezda je titulom obezbedila učešće u Evroligi naredne sezone. Pitamo Novosela kakve su šanse da neki klub iz ABA lige dobije specijalnu pozivnicu koju će Evroliga dodeliti krajem juna ili početkom jula. Partizan je jedan od klubova koji se nada "vajld kardu".
- Razgovarali smo o tome sa Evroligom, postoje šanse da klub iz ABA lige dobije pozivnicu, ali i da ona ode na adresu kluba iz VTB lige ili turske lige. Mislim da su veće šanse da putem pozivnice sledeće sezone imamo dva predstavnika nego da u bližoj budućnosti dobijemo dva stalna mesta. Zaista ne znam kome će Evroliga dodeliti "vajld kard", ali znam da nam ovo što se dešavalo u finalu nikako ne ide u prilog.


Zla krv potekla je tokom prošlogodišnjeg finalnog obračuna ova dva tima, u ovom se pretvorila u bujicu koja je preplavila sport u trećem meču u Podgorici i petom u Beogradu.


- Uvek se sve slomi na menadžmentu, liga je svima kriva za sve. Prošle godine smo sa predsednikom Budućnosti Bokanom dogovarali ko će da sudi, ove smo se sa predsednikom Zvezde Čovićem dogovarali o ne znam čemu. Ne bežim od toga da postoji i odgovornost lige, ali te stvari nemaju veze sa istinom. Odgovornost je i na vlasnicima lige, odnosno ostalim klubovima.


Postoji mišljenje da bi se rešenje moglo naći u pooštravanju kaznene politike.


- U ovoj sezoni smo naplatili, samo u plej - ofu, više od 100.000 evra od kazni, ali očigledno je da novac ne predstavlja problem nekim klubovima. U četvrtoj utakmici finala u Podgorici zatvorili smo deo tribina uz teren i uslovi za igru su bili relativno normalni. Pre početka treće i pete utakmice nisu obezbeđeni teren i prostor oko njega, što je veliki propust u organizaciji. Teren je sveti prostor, rezervisan samo za igrače i stručne štabove, ni po koju cenu ne sme da bude povređen. Organizator utakmice načinio je ogroman propust u osiguravanju tog prostora.


Sat vremena je potrajala dilema da li će se igrači Budućnosti vratiti na teren hale "Aleksandar Nikolić", koji je u jednom trenutku izgledao kao prostor za huliganski obračun.


- Videli ste šta se dešavalo, ponovile su se scene iz treće utakmice u Podgorici. Budućnost se povukla sa terena i tražila da se obezbedi dvorana. Osim mene, bili su prisutni i predsednik lige Dodik i sportski direktor Čabarkapa. U dogovoru sa sudijama, odlučeno je da se isprazni deo partera kraj klupe Budućnosti i da se u tom delu postave redari i žandarmerija. Budućnost je zahtevala i neke druge stvari, ali u tim situacijama je sveto pismo ono što odluči glavni sudija utakmice. Dao je gostujućem timu rok od nekoliko minuta da izađe na teren. Da se to nije desilo, zna se kakve bi bile konsekvence po propozicijama ne samo ABA lige već bilo koje druge lige.


PROČITAJTE JOŠ: BUDUĆNOST OSTALA BEZ TRENERA: Repeša podneo ostavku


Dugo je ABA liga gradila reputaciju i dostigla zavidan rejting u evropskim okvirima. Slike nasilja iz Podgorice i Beograda, svakako, predstavljaju ozbiljan udarac regionalnom košarkaškom projektu.


- Uzdrmani su temelji lige, moramo da delujemo da se ne bi događale još gore stvari. Prošle godine je bilo prilično gadno, ove je mnogo gadnije. Međutim, ABA ligu ne čine samo ova dva kluba. Tu su i ostali, takođe i 12 klubova ABA 2 lige. Imaćemo zasedanje skupštine najkasnije do polovine maja, što je prilika da nađemo način da u budućnosti zadržimo dešavanja na utakmicama u granicama sporta. To je u neku ruku i pitanje opstanka ABA lige.


PROČITAJTE JOŠ: SAOPŠTENjE BUDUĆNOSTI: Za nas ABA liga više ne postoji


O OLIMPIJAKOSU NA SKUPŠTINI

GRČKI mediji su objavljivali da pristupanje Olimpijakosa ABA ligi postaje prilično izvesno.

- Grci svašta objavljuju - kaže Novosel. - Predstavnici Olimpijakosa su bili na sastanku u Zagrebu, rekli da žele da igraju u ABA ligi dve-tri godine, raspitivali se o organizaciji. Znamo da su razgovarali i sa nekim klubovima, ali u ovom trenutku nemamo ni odluku o tome ni saznanje da će razgovori biti nastavljeni. Interesovali su se i Panatinaikos i izraelska Herclija, za koju nisam siguran da ima ozbiljne namere. Na Skupštini ABA lige jedna od tema biće Olimpijakos, videćemo da li ćemo doneti odluku da se razgovori nastave ili se zahvaliti na interesovanju.