Svetski kup, jedan cilj - medalja. Tim rečima Aleksandar Đorđević svima stavlja do znanja šta je glavni motiv reprezentacije Srbije na predstojećem takmičenju u Kini.


Od dolaska Đorđevića na klupu “Orlova”, Srbija se okitila srebrnom medaljom na Svetskom prvenstvu 2014. godine, a tri godine kasnije postala je i vicešampion Evrope. Na Olimpijskim igrama u Brazilu, košarkaši Srbije ponovo su se našli u finalu, ali su poraženi od Sjedinjenih Američkih Država, te su još jednom došli do srebrne medalje.


PROČITAJTE JOŠ: Srbija se protiv Litvanije priprema za Mundobasket


Nošeni dobrim rezultatima poslednjih godina, srpski košarkaši će, prema rečima selektora, imati samo jedan cilj na predstojećem šampionatu.


- Poštujemo apsolutno svakog protivnika, ali želimo da pobedimo u svakoj utakmici. Žreb ne menja naše planove, ni naš cilj, a cilj je uvek isti – da se osvoji medalja. Srbija je zemlja koja uvek ide na medalju, ne kažem da ćemo se uvek naći na podijumu, ali moramo da težimo ka tome – rekao je Đorđević.


Srpski košarkaši naći će se u Grupi D, u kojoj će igrati protiv Angole, Italije i Filipina. Bivši šampion Svetskog kupa sa Jugoslavijom, izneo je svoje mišljenje o protivnicima u grupnoj fazi prvenstva.


- Italija je tim sa tradicijom, sa željom da dokaže svoju snagu. Angola je jak sportski tim, gladan uspeha ma međunarodnoj sceni. Oni su dominantni u Africi već nekoliko godina, a Filipini su zemlja sa najvećom strašću za košarkom. Puni su iznenađenja i imaju neke NBA igrače.


PROČITAJTE JOŠ: POZNAT RASPORED GRUPNE FAZE MUNDOBASKETA: "Orlovi" kreću od Angole


Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, Đorđević nije mogao da računa na sve igrače, ali mu sada neće biti lako da izabere najboljih 12.


- Kao selektor, imam obavezu da stavim na spisak naše najbolje igrače, one koji su u najboljoj formi, ali i one koji zbog svog ponašanja zaslužuju da se nađu na spisku. Posle toga, lista postaje kraća i onda su igrači ti koji odlučuju hoće li igrati ili neće. Kao što sam već rekao, povreda je jedini razlog koji prihvatam za neigranje.


Đorđević je tokom svoje igračke karijere ostvario velike uspehe sa reprezentacijom, osvojio je tri Evropska prvenstva, kao i srebrnu olimpijsku medalju, te je naglasio poseban značaj reprezentativnog dresa.


- Ovaj dres ne toleriše greške. Naša odgovornost je deset puta veća nego kod drugih. Oni koji prihvate dres reprezentacije, prihvate i nepisana pravila, sportsku etiku i kulturu koja, po mom mišljenju, vode do uspeha.


PROČITAJTE JOŠ: Đorđević predstavljen u Virtusu: O ciljevima, Mihajloviću, Daniloviću...


Selektor je dodao i da je ovo prilika da se postigne sportska veličina, a ne samo rezultat.


- Nije bitno samo da dođete do medalje, do prvog mesta... Bitno je da postignete sportsku veličinu, koja će biti prepoznata od strane vaših saigrača, ali i rivala. To je svima jasno od prvog dana kada smo se okupili. To je moja misija, moj put i vodim se time uz nemerljivu pomoć svojih saradnika – završio je Đorđević.