CRVENA ZVEZDA i Budućnost krenuće od petka u finalni obračun za jadransku krunu od najmanje tri epizode, u kojima će u glavnim ulogama biti, ko drugi nego igrači. U sporednim, ali obaveznim, kako bi se poštovala pravila igre, naći će se sudije. Ko će biti delegiran, diskreciono je pravo Iztoka Remsa, komesara za suđenje, uz određeno, unapred dogovoreno ograničenje od strane samih klubova, odnosno Lige.


Kako bi kvalitet suđenja bio na najvišem nivou, klubovi su ranije usaglasili propozicije da samo 12 najbolje rangiranih sudija po ocenama delegata mogu da budu delegirane za mečeve finala. To znači da će suditi neko od petorice slovenačkih, četvorice srpskih, dvojice hrvatskih i jednog crnogorskog arbitra.


PROČITAJTE JOŠ: Čović pred reprizu finala ABA lige protiv Budućnosti: Rival je državni projekat


Ranije je, takođe zbog kvaliteta suđenja, usvojeno da delegiranje ne treba da bude uslovljeno nacionalnim ključem, odnosno da nema ograničenja da neko od arbitara bude iz zemlje iz koje dolazi jedna od ekipa. Takva praksa je primenjena u finalnoj seriji Druge ABA lige, između slovenačke Primorske i makedonskog MZT, jer je u prvom meču bio delegiran Slovenac Mario Majkić, a u drugom njegov sunarodnik Damir Javor.


PROČITAJTE JOŠ: GORDIĆ PRED ZVEZDU: Biće košarkaški rat, nijanse odlučuju


Hipotetički, ukoliko bi se Rems vodio nacionalnim ključem, a ne isključivo kvalitetom, lako je izračunati da bi kompletnu finalnu seriju mogla da sude samo sedmorica arbitara (petorica iz Slovenije i dvojica iz Hrvatske). Da se kojim slučajem u finalu sastaju srpski i slovenački tim, da li bi značilo da bi celu seriju, dakle minimalno tri meča u sedam, odnosno makisimalno pet u 11 dana, odradila samo trojica arbitara iz prvih 12 (po sadašnjem rangu)? Ili bi možda komesar za suđenje prebegao kršenju propozicija i pozvao nekoga ko nije među 12...


FINALE 2018.

* Crvena zvezda - Budućnost 76:80 - Boltauzer/SLO, Radović/HRV, Hordov/HRV)

* Crvena zvezda - Budućnost 69:59 - Belošević/SRB, Pukl/SLO, Koljenšić/CGR)

* Budućnost - Crvena zvezda 78:77 - Javor/SLO, Hordov/HRV, Majkić/SLO)

* Budućnost - Crvena zvezda 77:73 - Radović/HRV, Pukl/SLO, Petek/SLO)

* NAPOMENA: utakmica, rezultat, sudije/zemlja


RANG-LISTA

1. Ilija Belošević (Srbija)

2. Sašo Pukl (Slovenija)

2. Damir Javor (Slovenija)

4. Sreten Radović (Hrvatska)

5. Sašo Petek (Slovenija)

5. Damir Javor (Slovenija)

7. Mario Majkić (Slovenija)

8. Uroš Obrknežević (Srbija)

9. Uroš Nikolić (Srbija)

9. Tomislav Hordov (Hrvatska)

11. Marko Juras (Srbija)

12. Miloš Koljenšić (Crna Gora)

NAPOMENA: rang-lista sudija od 1. kola ligaškog dela sezone do majstorica polufinala plej-ofa.