NIZ od pet evroligaških nastupa Crvene zvezde prekinut je prošlogodišnjim porazom od Budućnosti u finalu ABA lige. U sezoni tranzicije, temeljno renoviran tim pod nadzorom novog trenera Milana Tomića "prošetao" se do prvog mesta u regularnom delu uz drugi najbolji skor u istoriji takmičenja (22-1).


Uoči polufinalne plej-of serije na dve pobede sa večitim rivalom Partizanom, o očekivanjima u završnici jadranske sezone i još nekim aktuelnim temama za "Novosti" govori predsednik kluba Nebojša Čović.

- Nakon prošle sezone i interesantnog izbornog aprila 2018. godine, nije bilo lako projektovati koncept i tim. Mislim da smo uspeli da napravimo homogen stručni štab i tim, već imamo trofej u Superkupu. Naravno, veoma nam je važna regionalna liga, uz sva ostala takmičenja. Ove sezone nije bilo realno da napravimo neki rezultat u Evrokupu, recimo ulazak među četiri. Sve ostalo ide po planu.

PROČITAJTE JOŠ: TRIBINE "PLANULE": Nema više besplatnih ulaznica za košarkaški derbi


*Za razliku od konkurenata u plej-ofu, Zvezda je imala samo jednu promenu u sastavu. Da li je razlog pogođena timska hemija ili nedostatak novca?

- Ima svega pomalo, s tim što je najbolje kada pred početak sezone pogodite tim. Čak i jedan igrač koji dođe ili ode može da poremeti harmoniju. Nikad nisam bio pristalica brojnih promena, mada smo imali jednu takvu sezonu, tako da znam koliko je teško u hodu praviti hemiju. Nisam ni pristalica olakih promena trenera. Bilo je problema u prvim godinama i u vreme Dejana Radonjića, ali uprava mora da se nosi s velikim očekivanjima navijača, bila ona realna ili ne. Naravno, i finansije su veliki, ograničavajući faktor u pravljenju još boljih rezultata.

*Ko je u prednosti? Tim bez promena ili onaj koji je potpuno izmenio lični opis tokom sezone?

- Trebalo bi da budu timovi koji nisu imali česte promene, mada to postaje relativno. Zavisi od toga koga ste doveli. Nisam za to da imate legiju stranaca, dešavalo se i kod nas da igrači imaju bolji pristup evroligaškim utakmicama nego regionalnim. Da ne pričamo o domaćoj ligi. Ne mislim na ovu sezonu, već na neke prethodne.

*Kakva su očekivanja u plej-ofu?

- Ista kao rezultat izboren u ligaškom delu. Da Zvezda osvoji prvo mesto i mislim da je to realno. E, sad, nije sport samo sport. Znate kako kažu, kad imate led jedna jedanaestina se događa iznad leda, a deset ispod. Treba da pobedimo te faktore ispod leda, među kojima ima i lojalnih zvezdaša. O nelojalnim da i ne govorim, oni su već na strani našeg velikog suparnika. Mislim da smo dovoljno opremljeni stručno, igrački i organizaciono za osvajanje ABA lige. Nadam se da neće biti nečega što se događalo u Nišu, mada to nema veze sa ABA ligom. Nazvao sam to sistemskom krađom, pod navodnicima, pa neka analiziraju šta to sve podrazumeva.


PROČITAJTE JOŠ: LAZIĆ I CIRBES PAMTE 2015: Opet Partizan, da budemo pravi...


*Rekli ste i da, ako suđenje bude pošteno, Partizan neće skoro do ABA titule. Da li to znači da crno-beli nemaju šansu u slučaju poštenog suđenja?

- Nemam tu šta dalje da elaboriram, bio sam vrlo jasan i precizan. Niti dodajem nešto tome, niti oduzimam.

*Da li je Tomić trenersko rešenje na duže staze, bez obzira na ishod plej-ofa?

- Tomić ima ugovor na tri godine i ne vidim nijedan razlog zašto bismo menjali trenera. U sportu nikad ne možete da isključite neke mogućnosti, ali po onome kako je radio i šta je uradio, korektno je ispoštovati ugovor do kraja. Ima punu podršku uprave, moju takođe. Osim toga, ne možemo da priuštimo trenere od nekoliko stotina hiljada evra, koji su egzotični i na terenu i van njega.

*Prvi čovek Evrolige Bertomeu rekao je da će, ako španski tim osvoji Evrokup, u igri biti jedna specijalna pozivnica za narednu sezonu. Može li ABA liga da se nada tome?

- Zašto da ne? Mislim da je ABA liga sa jednim predstavnikom u Evroligi diskreditovana. Realno bi bilo da naš region ima bar dva kluba u Evroligi. Niko iz regiona, iz Srbije sigurno, ne može po budžetu da se nosi sa timovima iz Evrolige i Evrokupa. Zato nam je potrebna pomoć države. To što neki pokušavaju da nas svađaju na temu ko je dobio više, i uspevaju u tome, nekorektno je i nepotrebno. Potičemo iz iste države i predstavljamo Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ: Perperoglu pred polufinalne okršaje sa Partizanom: Trener ih unapredio


*Postoji i mišljenje da nije dobro služiti kao topovsko meso u Evroligi, kao Darušafaka ove sezone.

- Darušafaka ima mnogo više para od nas. Ni Partizan ni Zvezda se nikad nisu obrukali. Kao čovek Zvezde i zvezdaš, poštujem i rezultate Partizana. Posebno se mi nismo obrukali u ovom novom ligaškom sistemu, imali smo 14 pobeda, pa 16 i prošle sezone 11. Vidim da je to misaona imenica za mnoge Darušafake.

*Mislite da bi Zvezda mogla da ima tim konkurentan u Evroligi?

- Sigurno ćemo napraviti konkurentan tim i sigurno se nećemo obrukati. Nemam nikavu dilemu.

*U kakvim ste odnosima sa rukovodstvom KSS, da li ste u kontaktima? Bilo je primetno odsustvo Zvezdinih predstavnika u meču Srbije i Izraela.

- Nismo u kontaktima. Nije bilo mesta u VIP loži za nas drugačije boje. Predodređen je za drugu boju, kao i u Nišu. Nismo dobili poziv, ali jesmo za onu proslavu KSS u vreme kada smo igrali sa Brešom u Evrokupu. I sve se to "slučajno" događa.

*Da li ste izjavu selektora Đorđevića, da niko ne sme da potcenjuje KSS, shvatili kao poruku vama ili Zvezdi?

- Nisam. Slažem se da niko ne sme da potcenjuje KSS, ali ni KSS kršenjem zakona i normi ne sme sebe da potcenjuje, a ni da precenjuje. Naši igrači će se uvek odazivati na poziv, jer je Srbija iznad svih nas.


PROČITAJTE JOŠ: STALNA PLEJ-OF ČETVORKA: Ligaški deo 18. sezone regionalnog takmičenja košarkaša završen kao i većina prethodnih


*Na kraju, kakav ambijent očekujete u duelima sa Partizanom?

- Isti kao i do sada, ali bih voleo da protekne normalno i da ne šaljemo slike koje smo, nažalost, slali nekih ranijih godina. Videćemo da li smo svi zajedno napredovali. Pozivam navijače da u polufinalu, bože zdravlja i u finalu, ispune dvoranu. Zajedno smo se borili šest meseci da obezbedimo prednost domaćeg terena. Po propozicijama ABA lige, ne možemo da pustimo gostujuće navijače, takođe ni oni naše.


MILOŠU VRATA OTVORENA
 MILOŠ Teodosić u Zvezdi. Večita iluzija ili...?
- Miloš je sam govorio da će doći u Zvezdu. Kada se spremi posle dve godine sa manjom minutažom i kada prođe Svetsko prvenstvo, doneće odluku gde ide. U svakom slučaju, mora da vodi računa o porodici i egzistenciji, jer mu se za tri-četiri godine bliži kraj karijere. To znači, ako negde može da dobije više, a mislim da može i mnogo više, mi se nećemo ljutiti. Otvorena su mu vrata, Miloš je naše dete.


KAZNU NEĆEMO DA PLATIMO
 DA li će Zvezda platiti kaznu KSS izrečenu zbog Kupa u Nišu?
- Ne možemo da plaćamo kazne neutemeljene u zakonu. To je kao da vas kao zaposlenog u "Novostima" kažnjavaju po disciplinskom pravilniku "Politike".
 Mislite, po pravilniku KLS?
- To je drugi pravni subjekt. Nismo platili, a videćemo da li ćemo platiti.