KOŠARKAŠI Srbije će od 31. avgusta do 15. septembra u Kini pokušati da odbrane mesto na pobedničkom postolju, do koga su došli 2014. u Španiji, a danas će saznati koje prepreke ih čekaju u prvoj fazi. Žreb za Mundobasket biće održan u 12.00 u kineskom Šenženu, a naš tim će se naći u drugom šeširu, zajedno sa selekcijama Argentine, Litvanije i Grčke.


Čast da vode današnji spektakl, prvi put pred publikom, pripala je legendarnim asovima Jao Mingu i Kobiju Brajantu, koji je pred žreb izjavio da Srbi imaju šanse protiv "drim-tima".


PROČITAJTE JOŠ: Srbija u drugom šeširu žreba za Svetsko prvenstvo


- Mislim da Srbija može da pobedi SAD, ali smatram da oni nisu jedini tim koji može to da učini. Zbog toga momci moraju da dođu u potpunosti spremni na ovo takmičenje, jer nisu nepobedivi - upozorio je Brajant Amerikance.


Na Svetskom kupu koje će se održati u osam gradova, učestvovaće 32 ekipe, koje će biti podeljene u osam grupa. U prvom i drugom šeširu su povlašćeni timovi koji će biti nosioci grupa i neće moći da se sastanu u prvoj fazi. Zbog poludirigovanog žreba, poznato je već da će Srbija biti u grupama B, D, F ili H i da može da se sastane samo sa rivalima iz trećeg (Rusija, Australija, Brazil, Italija), šestog (Kanada, Crna Gora, Filipini, Koreja) i sedmog šešira (Nigerija, Senegal, Novi Zeland, Angola).


Plasman u drugu fazu izboriće po dva najbolja tima i formiraće četiri nove grupe, sa prenetim bodovima. Ukrstiće se timovi iz A i B u prvoj, C i D u drugoj, E i F u trećoj, kao i G i H u četvrtoj grupi druge faze. Po dva najbolja tima izboriće plasman u četvrtfinale (10. i 11. septembar), polufinale je na programu 13. septembra, dok će borba za medalje biti održana dva dana kasnije u Pekingu.


PROČITAJTE JOŠ: Đorđević predstavljen u Virtusu: O ciljevima, Mihajloviću, Daniloviću...


Svetski kup će dati sedam učesnika Olimpijskih igara - po dve najbolje selekcije iz Amerike i Evrope i po jednu iz Afrike, Azije i Okeanije. Najviše predstavnika u Kini imaće Evropa - 12, Amerika i Azija po sedam, a Afrika pet selekcija. Titulu brani selekcija SAD. Srbiju će na žrebu predstavljati generalni sekretar KSS Dejan Tomašević.


KINEZI NOSIOCI

Šešir 1: Kina, SAD, Španija, Francuska

Šešir 2: Srbija, Argentina, Litvanija, Grčka

Šešir 3: Rusija, Australija, Brazil, Italija

Šešir 4: Portoriko, Turska, Dominikanska Republika, Venecuela

Šešir 5: Nemačka, Iran, Češka, Poljska

Šešir 6: Kanada, Crna Gora, Filipini, Koreja

Šešir 7: Nigerija, Senegal, Novi Zeland, Angola

Šešir 8: Japan, Jordan, Tunis, Obala Slonovače