SPECIJALNO ZA "NOVOSTI": MADRID


DAN posle niko nije pametniji, ljutnja i polemika nisu manji, ali osnovna činjenica je nepromenljiva: Barselona je pobedila Real sa 94:93, odbranila trofej osvojen prošle godine u Las Palmasu i stigla do 25. pehara Kupa kralja, dok večiti rival ima 27. Još nešto je nesporno: Svetislav Pešić, naš proslavljeni trener, na pragu 70. godine, novim trofejom obogatio je svoje ionako prepune vitrine.


Još jednom je dokazao da ima čarobni štapić, jer nije bilo lako dići tim koji je gubio sa 17 poena i imao publiku protiv sebe.

Sve, međutim, ostaje u senci suđenja, posebno u samom finišu produžetka. Svi su složni da je Rendolf na 11 sekundi pre kraja grubo faulirao Singltona. Umesto nesportske lične, dva bacanja i lopte sa strane čime bi meč bio rešen, Real je na -2 krenuo o kontru, Džejsi Kerol je sa 2+1 viđen poraz pretvorio u (skoro) viđenu pobedu. Usledio je poslednji napad Barse, Tomić prolazi ispod koša, "zavrće" za pobedu, Rendolf ga blokira. Sudije kažu - nelegalno! Lopta je bila u silaznoj liniji, od table. Video, konsultacija i potvrda odluke. Nova greška. Video jasno pokazuje da je Tomićeva lopta prvo dotakla obruč, pa onda tablu, dakle Rendolf je mogao da je dira.


PROČITAJTE JOŠ: KUP KRALjA: Pešić i Barselona u nestvarnom finalu osvojili trofej


"Marka" na naslovnoj strani piše o "haotičnom finalu" i sudijama koje su "prvo poklonile, pa oduzele titulu Realu". U izveštaju se za suđenje koristi termin "skandalozno". Priznaje se faul nad Singltonom, ali i legalna "rampa" Rendolfa. "As" piše da su "Tomić i video doneli Barsi trofej".


- Posle dve uzastopne greške u dva finala ne možemo da ćutimo i ne želimo da se to ikada ponovi - rekao je Sančes.


"As" navodi da bi Florentino Perez, predsednik svih sekcija Reala, mogao da konsultuje sosiose (članove) o eventualnom napuštanju ACB i takmičenja!


Pablo Laso, trener Reala, samo je rekao:

- Nije bila "rampa", bio je skok.


PROČITAJTE JOŠ: U REALU BESNI ZBOG SUĐENjA: Prete da će napustiti ACB ligu (VIDEO)


Felipe Rejes je imao samo jednu reč: Krađa!

Sa druge strane Ertel je rekao:

- Bog nam je vratio ono što nam je uzeto u akciji Singltona...

Pešić je bio na visini. Izbegao je euforiju, a na sva pitanja o suđenju odgovarao je mudro:

- Hajde da govorimo o košarci, o jednoj izvanrednoj utakmici koju smo pod dramatičnim okolnostima dobili. Sudije moraju da donose svoje odluke, kao i mi treneri, kao i igrači.

Dok je primao čestitke od izveštača "Novosti", samo je primetio:

- Pa bio je red da i ja nešto osvojim!

JE L' MORA TRI PUTA, MORA!

ANTE Tomić je kao kapiten Barse podigao svoj prvi trofej. Posle meča, prišao mu je trener Pešić, poljubili su se dva puta, a Kari je krenuo "po srpski" i treći put. - "Je l' mora triput", upitao je Tomić, a srpski stručnjak je odgovorio: "Mora", pa je Hrvat ispoštovao trofejnog trenera.