IZ Tel Aviva Kina može da se vidi mnogo jasnije posle današnjeg okršaja. Srpski košarkaši će pokušati da naprave odlučujući korak ka Svetskom kupu u duelu sa direktnim rivalom za treće mesto u grupi, reprezentacijom Izraela (13.00). Srbija bi pobedom ugasila protivniku sve nade da može da je prestigne u ovoj maratonskoj trci, dok bi suprotan ishod za naše značio traženje šanse za prolaz u naredna tri meča kvalifikacija.

- Želimo da odigramo dobro, da "se pobijemo" i da pobedimo. Mislim da je, ukoliko zabeležimo trijumf, rešeno pitanje prolaska. Ima malog pritiska, ali to je normalno za nas - priča Stevan Jelovac, jedan od iskusnijih u Đorđevićevoj četi. - Sigurno da neće biti lako, jer nam nedostaju neki igrači, ali to nije nikakvo opravdanje.

PROČITAJTE JOŠ: Pnini za "Novosti": Srbija uvek jaka

Košarkaš nemačkog Bamberga je upoznat sa kvalitetima današnjeg rivala.

- Imaju iskusnu ekipu, igraju atipičnu košarku, sa mnogo niskih igrača, preuzimanjem. Mi imamo naše prednosti, na primer, Raduljicu, koji je centar koji može da odluči. Sigurno će da ga udvajaju, ali probaćemo da se izborimo s tim. Tu su i Milosavljević, kapiten Simonović, kao iskusni igrači. Mogu da doprinesu i atmosferi i kvalitetu. A mi ostali ćemo dopunjavati na terenu.

Olimpijski i evropski vicešampioni žele posao da završe već sada, jer bi odlaganje samo komplikovalo situaciju.

- Veoma bitno je da dobijemo, da ne čekamo šta će se desiti na drugim utakmicama, već da zavisimo samo od nas. Pokušavamo što jednostavnije da igramo. Da nema mnogo nekih specijalnih zahteva, pogotovo u napadu. U odbrani ćemo uspeti sa željom i agresivnošću da iskorigujemo sve. Mi smo profesionalci i moramo da naučimo da se adaptiramo u svim uslovima.

PROČITAJTE JOŠ: Đorđević skratio spisak: Bez četvorice u Izraelu, pobeda je cilj

Svako novo okupljanje donelo je neki novi sastav srpskog tima. Na svih osam utakmica igrao je samo Simonović, dok su Raduljica i Peno iza njega sa po šest nastupa.

- S obzirom na to da su ovi "prozori", kao što svi znamo, vrlo čudni, ekipa nema vremena da se pripremi i da se uigra - pojašnjava Raduljica, koji igra u Kini. - Prošli prozor je pokazao da nema veze ko igra, a ko ne. Vrlo dobro znate da čak samo jedan novi igrač kad dođe iz drugog sistema može da poremeti igru, a kamoli više njih.

Ipak, zamenik kapitena je optimista pred rasplet kvalifikacija.

- Očekujem da pobedimo sve do kraja, kao i uvek. Meni će prijati, posle Kine, što se igra u četvrtina po deset minuta i što ima više igrača u rotaciji. Imamo taj neki kostur iz prethodnih godina, pa pomažemo novima da se uklope. Ali u svakom slučaju nije lako, što je uvek slučaj s novim timom. To je jedan od razloga što na gostovanjima kao što je bilo, na primer, u Austriji, ne izgledamo kao što bi trebalo. Ali izborićemo se sa s tim, proći ćemo "prozorčiće" i vratićemo se u Kinu - nasmejao se Raduljica.

JAČI PROTIV GRČKE
PROTIV selekcije Grčke u ponedeljak, Srbija će imati evroligaška pojačanja: Micića, Jovića i Lučića.
- Na toj poziciji jedan nemamo iskusne igrače - sleže ramenima Jelovac. - Tu su Peno, Đoković, Avramović, mladi su. Sigurno da bi nam značili Micić i Jović i protiv Izraela, ali tako je, kako je, gledaćemo da prođemo što bolje. Protiv Grka ćemo igrati kod kuće, pred punom halom, svako će dati i više od očekivanog.