CENTAROrlanda Nikola Vučević rado se odazvao pozivu za druženje u Beogradu sa perspektivnom decom i brojnim prijateljima iz NBA sveta. Dok odbrojava dane do početka nove sezone crnogorski reprezentativac mladim talentima deli savete, trenira da bi spreman dočekao start, ali stiže i da pogleda pokoju fudbalsku utakmicu. I to kluba koji najviše voli - Crvene zvezde.

- Pratim fudbal možda više nego košarku. Dve godine uzastopno Zvezda igra u Evropi, i to je velika stvar - zadovoljan je Vučević. - Trener Milojević je odradio dobar posao i lepo ih je gledati.

Kad se fudbal ostavi po strani, u centar pažnje ponovo dolazi igra pod obručima.

Pročitajte još: RAĐA O PROŠLOSTI, SADAŠNjOSTI I BUDUĆNOSTI: Sve se vrti oko prokletih para, a novac je kao prašina na auto-put

"PROZORI" NISU FER NEUSAGLAŠEN raspored kvalifikacionih "prozora" i klupskih obaveza većine igrača, Nikola vidi kao veliku štetu za košarku. - Sistem ne funkcioniše, ne samo kada je NBA u pitanju, nego ni polovina košarkaša iz Evrope ne može da igra. Nije to korektno. Evo primera radi, da se Crna Gora kvalifikuje za Svetski kup i onda dođemo recimo Dubljević i ja i igrači koji su to izborili ne idu na takmičenje.

- Lepo je biti deo ovog kampa, može mnogo da se nauči. Kada sam bio mlađi, želeo sam da upoznam nekog igrača koji je ima veliku karijeru, da ga nešto pitam, da se slikam, velika je stvar za decu što su ovde. Kada NBA organizuje, onda je to na najvišem nivou. Sjajna stvar za Beograd, najtalentovanija deca su ovde sa legendama, skoro svi iz regiona koji igraju u najjačoj ligi na svetu su tu.

Iste te, srpske NBA igrače viđa i tokom godine, obično na parketu.

- Jokić igra na neverovatnom nivou, mlad je, na početku je karijere i srećan sam zbog njega i dobrog ugovora koji je dobio. Može još mnogo toga, ekipa igra veoma lepo i biće još bolji. Odlično je to što su Bogdan i Nemanja, odnosno Miloš i Bobi zajedno. Lakše je uvek kada imaš nekog svog da porazgovaraš. Tamo je surovi profesionalizam, svi imaju porodice. Ima druženja na putovanjima, ali mi sa naših prostora drugačije provodimo to slobodno vreme. Meni je sad Hezonja otišao, pa ću morati nekog drugog da nađem.

Iako ima još vremena do početaka nove takmičarske godine, već se pričao o snazi Zapada i Istoka.

- Lebron je sad sve promenio, svaki njegov potez menja stvari. Otišao je na Zapad i tamo više zakomplikovao situaciju. Nama je bio noćna mora dugo, godinama niko nije mogao da ga dobije i to psihički nije lako. Sada je nama malo olakšao, njima otežao, ne žalimo se. Istok je sada "otvoren".

Pročitajte još: Greg Popović: U košarci uživa ceo svet

Kad je proanalizirao NBA ligu, došla je na red i na ABA.

- Iako sam navijač Zvezde, drago mi je što je Budućnost napravila dobar rezultat prošle sezone. Igrao sam tamo tri-četiri meseca i to je jedan od najlepših perioda u mom životu. Igraće u Evroligi koja je jako takmičenje sa novim sistemom, neće im biti lako. Što se regionalnog takmičenja tiče, Zvezda, Cedevita i Partizan su bolji nego što su bili, Olimpija se takođe pojačala, tu je moj Mornar iz Bara. Biće bolja košarka u regionu i biće to dobro za razvoj mladih igrača. Nadam se da će Zvezda da osvoji titulu.

DRAGIĆ NA KAMPU U BARU

OVOG leta Vučević je prvi put organizovao košarkaški kamp za decu u Baru. Da mališanima bude još veći užitak, pomogli su mu Radmanović, Pavlović, Dubljević i jedan gost iznenađenja.

- Doveo sam dobrog prijatelja Gorana Dragića. Bilo je deci baš drago, posebno što je on osvojio zlato i bio najbolji igrač Evropskog prvenstva, bio je na Ol-staru, ima i svoj kamp, zna kako sve to ide. Bilo je baš lepo.