Jedan od najtrofejnih srpskih košarkaša Zoran Savić ne vidi svetlu budućnost naše košarke, iako smo evropski i svetski vicešampioni i srebrni sa Olimpijskih igara u Riju. Bivši as Jugoplastike, Barselone i Virtusa naglasio je da su dobri rezultati reprezentativnih selekcija plod entuzijazma selektora, ali da je srpska košarka u velikim problemima zbog stanja u domaćim klubovima.

Dobri rezultati, ali to nije realno stanje naše košarke. Krijemo se iza rezultata reprezentacija! Srpska košarka je u velikim problemima. Saša Đorđević i Marina Maljković vuku ovaj sport na neverovatan način, njihov dolazak je pravi potez. Doneli su znanje, entuzijazam, motivaciju, afirmaciju mladih, pokret košarke… Međutim, lige su nam katastrofalne, u srpskoj ligi igrači nisu plaćeni ili su zarade smešne. Igraju i treniraju od oktobra do aprila, što kraće, kako bi im klubovi manje platili, ako ih plaćaju uopšte. Umesto što smo dali milione evra za organizaciju fajnal-fora Evrolige, a dve godine ranije i za olimpijski kvalifikacioni turnir, bolje bi bilo da je država taj novac uložila u razvoj klubova iz Čačka, Kraljeva, Vršca, Subotice, Pančeva, Novog Sada… Košarka je sport malih gradova, pa Čačak je dao više reprezentativaca od Beograda. Gde nema jakog fudbala, košarka je sport broj jedan. Takav je slučaj u Srbiji. I treba je dizati, a ne da nam igrači idu u Rumuniju. Gde nema pomoći države, nema ni sistema, rekao je Savić za Blic.

Pročitajte još: „ORLIĆI“ DEKLASIRALI RUMUNIJU: Srbija sa Francuskom za polufinale

Legendarni centar smatra da je donešeno niz pogrešnih odluka koje su uništile srpsku klupsku košarku.

- Srpska liga je totalno devalvirana. Pre sedam godina rekao sam našima: “Dobro je da te neko obaveže kao što je to uradila Evroliga, da igraš kod njih”. Ali mi smo uvek kasnili sa odlukama po četiri, pet godina i birali pogrešnu stranu. Opredelimo se za FIBA, onda nas oni ne puste kod ovih… Pa to je neshvatljivo šta mi radimo.

Savić je istakao da je najvažnije da se napravi plan i sistem rada, kako bi srpska košarka imala svetliju budućnost.

Pročitajte još: SRPKINjE PROSLAVILE EVROPSKO SREBRO: Uvertira za Evrobasket

Treba da sednemo svi, razmislimo dobro gde se nalazimo. Deca nam rano odlaze, nemamo klub u Evroligi, u ozbiljnom smo problemu, čim ga pre uvidimo, pre ćemo ga rešiti. Da vidimo kako ćemo, šta ćemo i gde dalje. Nemamo plejmejkera. Gde su rad i planovi? Tu je krivica klubova. Otići će Teodosić, Bogdan, hajde da vidimo šta nas čeka? Gasol uvek želi da igra za Španiju, dok sam bio generalni menadžer u Barseloni Navaro mi je uvek govorio: “Hoću da igram svaki put za Španiju”! Njihova federacija je to dobro organizovala, NBA asovi imaju poseban tretman. Srbija ne radi na tome. Imamo vrhunskog selektora i motivatora, a ko neće da igra za državni tim, ne mora, mada treba da im bude čast da obuku državni dres. Da imaš 20 kandidata, a ne da ne znaš šta ćeš i s kim ćeš da igraš naredni meč, dodao je Zoran Savić.