KRIVUDAVI put Dušana Ristića od mlađih kategorija do seniorskog dresa Crvene zvezde vodio je preko Arizone. Posle četiri godine uspešnog školovanja i igranja na američkom univerzitetu, talentovani centar vratio se na Mali Kalemegdan. Na obostrano zadovoljstvo, potencijalni reprezentativac potpisao je trogodišnji ugovor, sa željom da ostavi dubok trag u crveno-belom dresu.

- Igrao sam za pionire, kadete, juniore, imao nekoliko utakmica i u seniorima, ali ovim povratkom želim da završim tu priču na pravi način - kaže Ristić, za "Novosti". - Presrećan sam. Kako drugačije da se oseća igrač koji potpiše ugovor za tim kao što je Crvena zvezda.

PROČITAJTE JOŠ: ZVANIČNO: Ristić novo pojačanje Zvezde

DIPLOMIRANI PSIHOLOG JEDAN od razloga odlaska u Ameriku za Dušana je bilo i visoko obrazovanje.
- Završio sam psihologiju i sportski menadžment. U početku je bilo teško. Ali psihologiju sam kao nauku voleo oduvek, ona je usko povezana sa sportom - otkrio je Ristić zašto je baš to birao. - I sportisti su ljudi koji prolaze kroz sve i svašta. Ja sam uvek bio psihički stabilan, ali sada sam baš ušao u srž.

Iako su prošle četiri godine od rastanka, Dušan misli da uklapanje neće biti teško.

- Bio sam deo sistema do sredine sezone 2013-2014, tako da period adaptacije sigurno neće biti dug. Tada sam igrao sa Brankom Lazićem. Uz njega poznajem i Dobrića, Jovanovića...

Te 2014. preko Okeana se otisnuo potpuno drugačiji momak nego što je Ristić danas. U Arizoni će ostati upamćen kao igrač s najviše pobeda u istoriji univerziteta.

- Odande sam se vratio mnogo zreliji, i košarkaški i ljudski. Završio sam fakultet, fizički sam napredovao. Amerika je u tom trenutku bila pravi izbor za mene. Četiri najbolje godine mog života. Sada sam apsolutno spreman za seniorsku košarku, a i za našu reprezentaciju.

S obzirom na to da nije izabran na ovogodišnjem NBA draftu, povratak u matični klub za njega je bio prva opcija.

- Razmislio sam, razmotrio sve i odlučio da se vratim u Evropu.

PROČITAJTE JOŠ: Lukman kondicioni trener Zvezde

Pripreme za klupsku sezonu startuju 13. avgusta, tako da je Dušanov fokus trenutno samo na nacionalnom timu. I pored velikog broja otkaza, rado je prihvatio poziv Jovice Antonića za azijsku turneju.

- Dok sam studirao, nisam mogao da se odazovem. Sada nisam ni razmišljao, nije bilo pitanje uopšte da li ću igrati ili ne. Došao sam da treniram, da se nametnem, da pokažem šta mogu. Želim da upoznam pre svega trenere, jer većinu saigrača znam još iz mlađih kategorija. Lako se uklapam, tako da neće biti problema - završio je razgovor Ristić.

LIČNA KARTA
*Ime i prezime: Dušan Ristić
*Rođen: 27. novembar 1995. u Novom Sadu
*Visina: 214 cm
*Pozicija: centar