Košarkaški klub Olimpijakos imenovao je Dejvida Blata za novog trenera, saopšteno je na sajtu atinskog kluba.

Blat (59) je potpisao dvogodišnji ugovor i vraća se u Grčku posle osam godina, kada je predvodio Aris. On je na klupi zamenio Janisa Sfairopulosa, koji je napustio klub posle neuspeha ekipe u Evroligi i šampionatu Grčke.

- Srećan sam i počastvovan što sam se priključio Olimpijakosovoj porodici. Prilika da postanem deo tradicije uspeha i istorije velikih trenera je ogromna. Motivisan sam da dam najbolji deo sebe klubu i sjajnim navijačima, srcem i dušom koje definišu ovu organizaciju. Ekipa mora da se razvija, da raste, a to ćemo učiniti zajedno sa sjajnim ljudima u klubu. Jedva čekam - rekao je Blat, preneli su grčki mediji.

Američko-izraelski trener je prošle sezone sa turskom Darušafakom osvojio Evrokup, čime je ta ekipa izborila plasman u Evroligu.

Osvajanjem tog trofeja, Blat je postao tek drugi trener u istoriji, posle legendarnog Dušana Ivkovića, koji je osvojio Evrokup, Evroligu (sa Makabijem 2014), Evropsko prvenstvo (sa Rusijom 2007) i olimpijsku medalju (sa Rusijom 2012).

Osim sa tim ekipama, Blat je imao uspeha radeći i u Italiji u Benetonu, kao i u NBA ligi u Klivlendu, sa kojim je bio šampion Istočne konferencije 2015. godine.

Za najboljeg trenera Evrolige proglašen je 2014. godine, četiri puta bio je najbolji trener Izraela, a jednom najbolji trener u Rusiji.