SPECIJALNO ZA "NOVOSTI": BARSELONA

DA li dvorana "Morača" u Podgorici ispunjava uslove za takmičenje u Evroligi, nije, u ovom trenutku, prioritet za organizatora, odnosno samu Evroligu. "Novosti" su pokušale da potraže odgovor u sedištu organizacije, gde nam je nezvanično rečeno da će se slučaj razmotriti "kad dođe vreme". Trenutno su u prvom planu plej-of i pripreme za Fajnal for u Beogradu.

Šta su mogući scenariji? Uz ogradu da je reč isključivo o pretpostavkama, vrlo je verovatno da će Evroliga poslati nekoga u inspekciju dvorane i ukoliko ustanovi da ne ispunjava uslove, u igri će biti nekoliko varijanti:

o Da se Budućnost sama obaveže da će do početka takmičenja povećati kapacitet dvorane na minimum 5.000 mesta.

Pročitajte još: ZVEZDA POTVRDILA: Zahvalnica Enisu, vraćeni Radanov i Čović, Bjelica na izlaznim vratima

o Da Evroliga da rok do kada dvorana treba da ispuni uslove takmičenja.

o Da obaveže Budućnost da kao domaćin igra u gradu koji ima odgovarajuću dvoranu.

o Da Evroliga progleda "kroz prste" timu iz Podgorice.

Nemoguće je predvideti koja je od pomenutih varijanti najrealnija. Čini se, na prvi pogled, da najmanje šansi ima treća opcija - igranje u drugom gradu. U Crnoj Gori nema dvorane koja ispunjava uslov od 5.000 mesta, što znači da bi Budućnost morala da igra u nekoj od susednih zemalja. Najizvesnije je da odluka neće biti doneta brzo, gotovo sigurno ne pre F4 u Beogradu.

Pročitajte još: NA DANAŠNjI DAN: Trojka Đorđevića za evropsku titulu Partizana

CSKA I HIMKI

ISKUSTVA iz prošlosti govore da Evroliga nije uvek 100 odsto stroga u primeni Pravilnika. Moskovskim timovima CSKA i Himki godinama je tolerisano igranje u dvoranama koje nisu ispunjavale formalne uslove, odnosno nisu imale 5.000 mesta, ali su na kraju oba kluba naterana da poštuju propise. CSKA se udomio u "Ledenoj dvorani", koja je vrlo blizu njihove, Himki je domaći teren našao u "Areni Mitišči".