PRATIO sam finiš treće četvrtine. Odjednom sam ugledao svetleću kuglu i sledećeg trenutka izgubio sam svest - započinje svoju priču za "Novosti" Miodrag Radović (59). On je na finalnoj utakmici Kupa Radivoja Koraća zadobio teške povrede oka od baklje bačene sa tribine, na kojoj su bili navijači Partizana.

- Uopšte nisam imao utisak da baklja ide pravo na mene. Samo sam malo pomerio glavu i čini mi se da mi je to spaslo život. Od siline udarca pao sam na pod, a Hitna pomoć me je na nosilima iznela iz hale - kaže Radović, dodajući da je sreća u nesreći to što je baklja pogodila baš njega. - Pored mene je sedeo košarkaški trener mlađih kategorija iz Leskovca Vladan Stoiljković Đerma. U neposrednoj blizini bilo je mnogo dece i dama. Da je baklja pogodila neko dete, moglo je smrtno da strada. Zar takva tragedija treba da se desi, pa da se država obračuna sa huliganima?

Radović je dvadesetak sekundi bio bez svesti, a posebno se zahvaljuje lekarima Hitne pomoći koji su mu odmah priskočili u pomoć. Lekari Očne klinike u Nišu kažu da su povrede Radovića teške, ali nadaju se da neće biti trajnih posledica.

Radović je u dva mandata bio većnik u Nišu, resorno zadužen i za sport. Član je Skupštine KSS i Skupštine regionalnog košarkaškog saveza Istočne Srbije. Jedan je od zaslužnih što se u poslednje dve decenije finalni turnir Kupa Radivoja Koraća igra u Nišu.

- Ako želi, država može da se obračuna sa huliganima na sportskim terenima. Potrebno je uvesti kaznenu politiku koja se primenjuje u Velikoj Britaniji - zaključuje Radović, napominjući da trenutno ne razmišlja o pokretanju odštetnog zahteva.

KRIVIČNE PRIJAVE

NEZVANIČNO, za bacanje baklje i teške telesne povrede nanete Radoviću osumnjičena su četvorica huligana, od kojih su trojica bili sa fantomkama. Višem javnom tužilaštvu u Nišu će protiv, zasada, nepoznatog lica, biti podneta krivična prijava zbog izvršenog krivičnog dela nasilničko ponašanje, saopštila je policijska uprava u Nišu.

Takođe, protiv 10 lica su podnete krivične prijave u redovnom postupku Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, zbog sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave, jer su pokušali da uđu u halu "Čair" sa lažnim ulaznicama.


STEPEN OŠTEĆENjA

- KADA povreda bude sanirana moći će da se ustanovi da li ima oštećenje vida i koji je stepen oštećenja - kaže direktor KC u Nišu, prof. dr Zoran Radovanović.


PIROTEHNIKA BEZ KONTROLE

UROŠ Parlić, predsednik RKS Istočne Srbije, izjavio je da su organizovane grupe od po 300 navijača Partizana i Zvezde, za koje se pretpostavlja da su unele pirotehniku, ušle u halu posle dogovora svih nadležnih službi.

- U dogovoru sa komesarom za bezbednost takmičenja Veljkom Bogunovićem, policijom i agencijom zaduženom za fizičko-tehničku bezbednost doneli smo odluku da oni, ipak, uđu u "Čair". Procena je bila da je to bezbednije nego da im se ne dozvoli da gledaju meč - rekao je Parlić.