SUDBINA kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Riju, koji bi trebalo da bude odigran u beogradskoj "Kombank areni" od 4. do 9. jula, mogla bi da bude poznata u subotu posle sastanka Izvršnog komiteta FIBA. Istovremeno i sudbina našeg nacionalnog tima, odnosno da li će Srbiju isključiti iz trke za mesto na olimpijskom košarkaškom turniru.

Generalni sekretar FIBA Evropa Kamil Novak poslao je ovom telu svetske federacije predlog da se sankcije prošire i na takmičenja pod njenom ingerencijom, što znači i na OI. U međuvremenu je Košarkaški savez Srbije reagovao odlukom da će suspendovati naše klubove koji pristupe Evrokupu, ali još nije poznato da li će to zadovoljiti funkcionere FIBA, koji će danas zasedati u sledećem sastavu: predsedavajući Horasio Muratore (Argentina), generalni sekretar Patrik Bauman (Švajcarska), blagajnik Ingo Vajs (Nemačka), članovi Ričard Karion (Portoriko), Turgaj Demirel (Turska), Hamane Nijang (Mali), Saez Regalado (Španija), Barton Šipli (Novi Zeland) i Mark Tejtum (SAD).

Izvesno je da su Italijani otklonili opasnost oduzimanja kvalifikacionog turnira posle povlačenja tri kluba iz Evrokupa, dok će strepeti dva učesnika olimpijskog filtera u Torinu - Grčka i Hrvatska. Osim naše zemlje kao domaćina jednog od tri turnira, ugrožena je i Češka, učesnik beogradske kvalifikacione grupe. Pretnja visi i nad glavom Turske, koja bi za olimpijsko mesto trebalo da se bori na turniru na Filipinima.

Još je otvoreno pitanje da li će FIBA sankcionisati zemlje koje su već obezbedile učešće na Olimpijskim igrama u Riju, evropskog prvaka Španiju i vicešampiona Litvaniju, čiji je nacionalni savez odlučio da suspenduje Lijetuvos ritas kao pristalicu učešća u Evrokupu.