Fenerbahče je izborio plasman na Fajnal for Evrolige, a trener Željko Obradović će 15. put, na završnom turniru, predvoditi ekipu na putu ka tituli. Proslava velikog klubskog uspeha u Madridu nije mogla da prođe bez aktuelne košarkaške teme koja drma odnose na relaciji FIBA – Evroliga. Proslavljeni trener je posle treće pobede nad Relom odgovorio i na pitanja vezana za suspenziju nacionalnih saveza od strane FIBA.


- Biće to lep turnir bez svih suspendovanih reprezentacija. Biće divno bez Španije, Srbije, Grčke, Hrvatske, Rusije... FIBA priča o borbi za dobrobit košarke, ali klubovi imaju pravo da izaberu. Svako ima to pravo, a oni sada pričaju o sankcijama. Baš bih voleo da vidim Evropsko prvenstvo bez svih ovih zemalja. A, možda će ove zemlje da organizuju drugi Eurobasket rekao je u Madridu Željko Obradović, nekadašnji selektor SRJ, danas trener Fenerbahčea.


Bord FIBA Evropa suspendovao je Srbiju, Tursku, Litvaniju, Španiju, Grčku, Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, Izrael, Makedoniju, Rusiju, Poljsku, Bosnu i Hercegovinu. Svi savezi imaju šansu da vrate dobar odnos sa FIBA povlačenjem klubova iz Evrokupa ili suspenzijom onih koji odbiju to da urade.