UPRAVNI odbor KSS u utorak je odlučio da klubovima dozvoli učešće u Evroligi, ne i Evrokupu. S obzirom na to da, bilo kroz plasman u ABA ligi, ili eventualni ugovor, Partizan plebira da igra drugo po kvalitetu evropsko takmičenje, jasno je da se ova odluka prevashodno odnosi na klub iz Humske.

- Na osnovu odluke Borda FIBA Evropa od 20. marta i dopisa FIBA Evropa od 24. marta i 15. aprila, poštujući obaveze KSS kao člana FIBA, UO KSS je odlučio da se klubovima dozvoljava učešće u Evroligi, a zabranjuje u Evrokupu.

Ukoliko neki klub potpiše ugovor/sporazum sa EKA ili bilo kojim drugim pravnim subjektom koji je u relaciji sa EKA ili uzme učešće u Evrokupu, automatski se suspenduje iz članstva u KSS. U tom slučaju, suspenzija će se odnositi na učešće u takmičenjima svih selekcija kluba koji je suspendovan - stoji u saopštenju UO KSS.

Druga odluka odnosi se na regionalnu ABA ligu.

- Imajući u vidu odluku ABA lige da prihvati uslove Evrolige koji su u suprotnosti sa stavovima FIBA, a u slučaju da ABA ne promeni stav donet na sednici Skupštine Lige 20. marta, KSS povlači podršku ABA ligi koju je sa ostalim regionalnim savezima dao na sastanku u jula 2015.

KSS ostaje pri stavu da je regionalno takmičenje korisno i potrebno za razvoj košarke na ovim prostorima:

- U skladu sa tim, KSS će uputiti ABA ligi zahtev za restrukturiranje regionalnog takmičenja i donošenje kalendara kojim bi se omogućilo nesmetano održavanje nacionalnih prvenstava i regionalne lige, a imajući u vidu i obaveze koje proističu iz učešća klubova u evrotakmičenjima.

U ČETVRTAK UO CRNO-BELIH

UPRAVNI odbor Partizana trebalo bi da zaseda u četvrtak. S obzirom na to da se odluka UO KSS (in)direktno odnosi i na crno-bele, nema sumnje da će to biti glavna tema sastanka čelnika crno-belih.

RUDI FERNANDEZ: ODLUKA BEZ RAZMIŠLjANjA

RUDI Fernandez, bek Reala i reprezentacije Španije, razočaran je odlukom FIBA da suspenduje 14 selekcija sa Evrobasketa 2017.

- Sje...i smo, jer nećemo moći da igramo na predstojećem EP. FIBA je donela odluku bez mnogo razmišljanja - izajvio je Fernandez.